+ Film

Autóbalesetben elhunyt a Nobel-díjas közgazdász, akiről az Egy csodálatos elmét forgatták

John Forbes Nash

A 86 éves John Forbes Nash és felesége, a 82 éves Alicia a New Jersey-i autópályán utazott egy taxiban, amelynek vezetője elvesztette uralmát a gépkocsi felett.

Autóbalesetben életét vesztette John Forbes Nash, a Princeton Egyetem matematikusa, közgazdasági Nobel-díjas, akinek életéről Egy csodálatos elme címmel négyszeres Oscar-díjas film készült.

A 86 éves tudós és felesége, a 82 éves Alicia a New Jersey-i autópályán utazott egy taxiban, amelynek vezetője elvesztette uralmát a gépkocsi felett. A jármű a védőkorlátnak ütközött, az idős házaspárt pedig az ütközés ereje kivette az autóból. Mindketten életüket vesztették. A baleset körülményeit vizsgálják.

John Forbes Nash 1928. június 13-án született a Nyugat-Virginia állambeli Bluefieldben. 1948-ban Pittsburghben, a Carnegie Műszaki Egyetemen végzett mint matematikus, két évvel később szerzett doktori fokozatot Princetonban. Nem-kooperatív játékok című, nagyhatású dolgozatát az Annals of Mathematics folyóirat közölte.

1951-ben az MIT, a Massachusettsi Műszaki Egyetem munkatársa lett, de később lemondott kialakuló mentális betegsége miatt. 1959-ben elmegyógyintézetbe került paranoid skizofréniája miatt. (Fia, John Charles Nash is matematikus, s nála is diagnosztizálták a skizofréniát.)

1994 óta a Princeton Egyetem professzora, 1996-tól az amerikai tudományos akadémia tagja volt. Ő fogalmazta meg a játékelmélet matematikai alapjait, ez a diszciplína az eltérő érdekű versenytársak viselkedését vizsgálja. Nash-egyensúly nevű elmélete a vetélkedők közötti fenyegetés és cselekvés dinamikáját próbálja megmagyarázni. Ezt – korlátai dacára – gyakran alkalmazzák az üzleti életben stratégiaalkotás során.

1994-ben Harsányi János közgazdásszal és Reinhard Selten német matematikussal megosztva közgazdasági Nobel-díjat kapott a játékelmélet területén kidolgozott elemzésekért.

2015-ben a matematikai Nobel-díjként emlegetett Abel-díjjal tüntették ki.

Életéről Ron Howard forgatott filmet Egy csodálatos elme címmel, a tudóst Russell Crowe, feleségét Jennifer Connelly alakította. A mű 2002 márciusában elnyerte a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb női mellékszereplőnek és a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó Oscar-díjat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top