+ Fotó

Ne kényszerüljenek az ország elhagyására a magyar művészek!

A magyar művészeket itthon tartani nem tudjuk és nem is a mi feladatunk. Programunkkal azonban igenis hozzájárulhatunk a tehetségeink megtartásához – állítja a Vesc-Art menedszere, Ács Sarolta.

Néhány héttel ezelőtt írtunk arról, hogy Magyarországon szinte semmilyen lehetősége nincs egy pályakezdő művésznek elindítania a karrierjét. A „szinte semmilyen” kategória azonban árnyaltabb ennél, vagyis akad néhány pozitív példa is: közülük a több mint tíz éve alapított Vescot mérnökiroda mára jól működő mentorprogrammal is bővült, amely fiatal, pályakezdő képzőművészeket támogat. A Vesc-Art-ot anya és lánya együtt működteti, céljuk pedig nem kevesebb, mint hogy a pályakezdő művészek is megélhessenek művészetükből.

Ha úgy vesszük a Pécsi Művészeti Gimnáziumban kezdődött az egész, amikor is Tóth Veronika leérettségizett, és kénytelen-kelletlen, a saját bőrén tapasztalta meg, hogy művészetből megélni nehéz, gyakorlatilag lehetetlen. Ekkor úgy döntött, megpróbál inkább több lábon állni és ún. „tisztességes” szakmát tanulni. Először a Kirakatrendező és Dekoratőrképző Szakiskolát végezte el, majd reklámmenedzsmentet, később pedig PR-t és marketinget tanult. Két szakmával, érzékeny látásmóddal és jó adag kreativitással valamivel már könnyebb volt a helyzet, így belekóstolt a kiállításszervezésbe, a kilencvenes években pedig saját reklámcéget alapított, ahol több mint tíz éven át dolgozott. 2004-ben férjével, Ács Lászlóval megalapították a Vescot Mérnökirodát, ahol Veronika a cégvezető, férje pedig a műszaki igazgató:

Tapasztalataink szerint a mérnöki és a művészi kreativitás egy tőről fakad. Ugyan más problémák megoldására aktivizálódik, de közös bennünk a kíváncsiság és az az alapvető késztetés, amely az alkotásra, valami egészen egyedinek és újnak a létrehozására irányul

– mondja a Vescot ügyvezető igazgatója, Tóth Veronika.

Vesc-Art Kortársművészet Mentorprogram

Baksa Gábor / www.vesc-artmanagement.com

Már a mérnökiroda alapításakor is azt tervezték, hogy amint lehetséges, a társadalmi felelősségvállalásból is kiveszik részüket: biztosan a művészetet támogatják majd. Álmuk megvalósult, és 2013-ban megalapították a Vesc-Art Kortársművészet Mentorprogramot, ahol a kiválasztott pályakezdő művészeket egy éven át kísérik, kiállítást szerveznek számukra, megpróbálják eladni a képeiket, valamint szponzorokat találni művészeti projektjeikhez – így pontosan ahhoz nyújtanak segítséget, amely sok művésznek nem éppen az erőssége: az (ön)menedzselés.

Olyan szülőként, akiknek pályakezdő gyerekeik vannak, testközelből látjuk és átérezzük a pályakezdés nehézségeit, ezért is döntöttünk úgy, hogy fiatal, pályakezdő művészeknek fogunk lehetőségeket teremteni az induláshoz

– magyarázza Tóth Veronika.

Vesc-Art Kortársművészet Mentorprogram

Laborc Zsófia / www.vesc-artmanagement.com

A mentorprogram kidolgozásában, menedzselésében és persze a szervezésben is a művészetmendzsment szakon tavaly diplomázott lányuk, Ács Sarolta segíti őket.

Célunk, hogy művészeink saját művészetükből éljenek meg. Ehhez folyamatosan keressük a szponzorainkat és mecénásainkat, akik velünk együtt hisznek a művészet erejében, programunkkal pedig a KKV szektor cégvezetőit is biztatni szeretnénk a társadalmi szerepvállalásra

– vallja Ács Sarolta.

A mentorprogramba mindig annyi művész kerül be, ahányat a jelentkezők közül a független zsűri, szigorúan szakmai szempontok alapján kiválaszt. Idén hét pályakezdő mellett döntöttek: Baksa Gábort, Koroknai Kirát, Laborc Zsófiát, Lados Dávidot, Schuller Judit Flórát, Szalay Krisztinát, és Szatmári Sárát támogatják. Korábban az A38 hajón és a Flux Galériában mutatták be művészeik „FÉNYképek” című tárlatát, jelenleg pedig a Mika Tivadar Mulatóban láthatóak munkáik. Közülük Lados Dávid önálló kiállítási lehetőséget is kapott a Deák Erika Galériában, ahol május 19-étől láthatóak fényképei.

Vesc-Art Kortársművészet Mentorprogram

FÉNYképek évadnyitó kiállítás az A38 hajón / www.vesc-artmanagement.com

Annak ellenére, hogy csak évente hirdetik meg pályázatukat, év közben is rengeteg művész jelentkezik hozzájuk. Noha még csak a kezdeti lépéseket tették meg, anya és lánya azonban elkezdett dolgozni a Management programon is, amely a művészek propagálása mellett teljes körű képviseletet nyújt majd számukra: jogi, gazdasági és egyéb formális hátteret biztosítanak, tanácsadást kapnak, valamint workshopokat szerveznek a pályázat nyerteseinek.

Hosszútávon azonban nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi művészeti életbe is segítenék mentoraltjaik beilleszkedését.

A magyar művészeket itthon tartani nem tudjuk és nem is a mi feladatunk. Programunkkal azonban igenis hozzájárulhatunk a tehetségeink megtartásához. Szeretnék elérni, hogy ne kényszerüljenek rá az ország elhagyására, ehhez biztos bázist akarunk nyújtani. Ez azonban csak egyetlen kezdeményezés. Túlzás lenne azt várni, hogy megoldja a mai magyar fiatal művészek gondjait

– állítja Ács Sarolta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top