Megrohanták az oroszok a moszkvai Capa-kiállítást

ca

Több mint 22 ezren nézték meg egyetlen éjszaka alatt a Robert Capa (Friedmann Endre) magyar származású fotóművész alkotásaiból rendezett moszkvai kiállítást a hétfői megnyitó előtt. A tárlat az Oroszországi Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozata keretében látható.

cc

A moszkvai Multimédia Art Múzeumban a rangos eseményt Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója nyitotta meg. Az elsősorban haditudósítóként ismertté vált, világhírű fotóművész 120 munkáját állították ki a népszerű moszkvai múzeumban.

Capa spanyol polgárháborús fotói, valamint a normandiai partraszállásnál és az indokínai háborúban készült felvételei mellett külön teremben láthatóak az 1947-ben John Steinbeck amerikai íróval közös, hathetes szovjetunióbeli utazásán készült fotók, amelyek jól érzékeltetik a háború pusztításának nyomait és következményeit.

capa és steinbeck

Capa felvételei megörökítették a boltok üres polcait, az ukrajnai falusi kolhozklubban mezítláb táncoló lányokat, a paraszti családi “idillt” a tisztaszoba szőtteseivel, szentképeivel és a háborúban meghalt fiút ábrázoló fényképpel.

Császtay Tünde, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, hogy szovjetunióbeli utazásról készített eredeti Capa-fotókat először láthatja az oroszországi nagyközönség. A különleges képeket a megnyitón Baji Etelka, a kiállítás magyar kurátora mutatta be.

Olga Szviblova, a Multimédia Art Múzeum igazgatója a megnyitón kijelentette, hogy Magyarország a világ legerősebb fotóművész-iskoláját adta a múlt században. Előzőleg az újságírók előtt úgy fogalmazott:

Máig senki sem tudja megmagyarázni azt a hihetetlen, már-már misztikus jelenséget, hogy az 1920-as évek elején miért épp a magyar fotográfia vált a világ fotóművészeti fejlődésének lobogójává

– mondta, és példaként Brassait (Halász Gyula), André Kertészt, Munkácsy Mártont sorolta fel.

Szombatról vasárnapra virradó éjjel, az oroszországi múzeumok éjszakáján pár óra leforgása alatt 22 ezren tekintették meg Robert Capa képeit.