+ Fotó

Megrohanták az oroszok a moszkvai Capa-kiállítást

Külön teremben láthatóak az 1947-ben John Steinbeck amerikai íróval közös, hathetes szovjetunióbeli utazásán készült fotók.

Több mint 22 ezren nézték meg egyetlen éjszaka alatt a Robert Capa (Friedmann Endre) magyar származású fotóművész alkotásaiból rendezett moszkvai kiállítást a hétfői megnyitó előtt. A tárlat az Oroszországi Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozata keretében látható.

cc

A moszkvai Multimédia Art Múzeumban a rangos eseményt Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója nyitotta meg. Az elsősorban haditudósítóként ismertté vált, világhírű fotóművész 120 munkáját állították ki a népszerű moszkvai múzeumban.

Capa spanyol polgárháborús fotói, valamint a normandiai partraszállásnál és az indokínai háborúban készült felvételei mellett külön teremben láthatóak az 1947-ben John Steinbeck amerikai íróval közös, hathetes szovjetunióbeli utazásán készült fotók, amelyek jól érzékeltetik a háború pusztításának nyomait és következményeit.

capa és steinbeck

Capa felvételei megörökítették a boltok üres polcait, az ukrajnai falusi kolhozklubban mezítláb táncoló lányokat, a paraszti családi „idillt” a tisztaszoba szőtteseivel, szentképeivel és a háborúban meghalt fiút ábrázoló fényképpel.

Császtay Tünde, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, hogy szovjetunióbeli utazásról készített eredeti Capa-fotókat először láthatja az oroszországi nagyközönség. A különleges képeket a megnyitón Baji Etelka, a kiállítás magyar kurátora mutatta be.

Olga Szviblova, a Multimédia Art Múzeum igazgatója a megnyitón kijelentette, hogy Magyarország a világ legerősebb fotóművész-iskoláját adta a múlt században. Előzőleg az újságírók előtt úgy fogalmazott:

Máig senki sem tudja megmagyarázni azt a hihetetlen, már-már misztikus jelenséget, hogy az 1920-as évek elején miért épp a magyar fotográfia vált a világ fotóművészeti fejlődésének lobogójává

– mondta, és példaként Brassait (Halász Gyula), André Kertészt, Munkácsy Mártont sorolta fel.

Szombatról vasárnapra virradó éjjel, az oroszországi múzeumok éjszakáján pár óra leforgása alatt 22 ezren tekintették meg Robert Capa képeit.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top