+ Design

Kinyomtatták 3D-ben az új komáromi Duna-hídat! – fotó

3D Printing Days

A Budapest 3D Printing Days eseménysorozat keretében 28 cég mutatta be 3D nyomtatóit és azok működését az Akvárium Klubban. Mi is belestünk a modern technika csodás világába.

A Design Terminál jóvoltából május 14. és 16. között  bárki ingyen beleshetett a 3D nyomtatás kulisszái mögé, aki ellátogatott a Budapest 3D Printing Days eseményre. Ami ott elénk tárult, azt leginkább úgy írhatnánk körül, hogy:

Ahová lépek, ott gép terem

Nem is akármilyen gépek, 3D-s nyomtatásra alkalmas szerkezetek. Hogy mit lehet ezekkel nyomtatni? Szinte bármit, amit a tervezők kifundálnak. Kiprintelték például a Komáromnál épülő Duna-hídat 1:250 méretarányban. A 2,6 méter hosszúságú kicsinyített makett tekintélyt parancsolóan tündökölt az Akvárium klubba beszűrődő májusi napfényben.

3D Printing Days

A komáromi Duna-híd 3D-ben nyomtatott makettje – a szerző fotója

Hogy egész pontosan mennyi pénzbe került a legyártása, azt nem árulhatták el nekem. Azt viszont megtudtam a 3D kívánság standjánál, hogy 40 napig tartott, mire elkészült a nagy mű, és kis, 20-30 cm-es darabokból legózták, pontosabban ragasztották össze. A makett Erős Levente készítette, anyaga pedig PLA, azaz poliészter műanyag. Nem kellett sokat sétálgatni, hogy ismerős épületbe botoljunk: a Varinex a Bálnát nyomtatta ki kicsiben.

3D Printing Days

A Bálna kicsiben – a szerző fotója

A JustAnatomy Kft. egy francia bulldog csont-ér rekonstrukciós modelljét gyártotta le. Ez kinézetre is pont olyan ijesztő, amilyennek elsőre hangzik.

3D Printing Days

A szerző fotója

A CraftUnique standjánál színes játékfigurák és sok-sok érdeklődő sorakozott.

Budapest 3D Printing Days

A szerző fotója

A Budapest 3D Printing Days egyetlen kiállítójánál sem volt igaz a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” mondás: szinte mindenhol örömmel avattak be a 3D nyomtatás rejtelmeibe, az elkészült munkadarabok pedig kézről-kézre jártak. Már amelyik nem a vitrin alatt lapult.

A Design Terminál és a Varinex Zrt. 3D tervpályázatát Lakos Dániel nyerte LOGIPLACES nevű kirakós játékával. Ezzel bezsebelte a fődíjat, egy MakerBot Replicator Mini 3D nyomtatót. A második helyen Szabó Péter végzett ’lilylamp’ generatív lámpájával, Wágner Ákos pedig harmadik lett RATTLE nevű kísérleti ritmushangszerével.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top