+ Életmód

Magyarország elítéli a homofóbiát. És te?

Homofóbia

A nemed a te dolgod. Nekem csak tisztelnem kell. – így szól az Amnesty International Magyarország mottója, az idei nemzetközi homofóbia és transzfóbia elleni nap alkalmából a jogvédő szervezet közös fotóakciót szervezett tíz Magyarországon működő nagykövetséggel annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a transznemű embereket érő emberi jogi visszaélésekre.

A nemed a te dolgod. Nekem csak tisztelnem kell. – így szól az Amnesty International Magyarország mottója, az idei nemzetközi  homofóbia és transzfóbia elleni nap alkalmából. A jogvédő szervezet közös fotóakciót szervezett tíz Magyarországon működő nagykövetséggel annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a transznemű embereket érő emberi jogi visszaélésekre.

A jogvédő szervezet arra kérte a Magyarországra akkreditált nagyköveteteket, hogy vegyenek részt a kezdeményezésben, és fényképezzék le magukat a fenti mottó egyik szavával. A készített fotók felkerülnek az Amnesty International Magyarország online felületeire, hogy minél szélesebb közönséghez eljuthasson az üzenet. Az akcióhoz Nagy-Britannia, Franciaország, a Belga Királyság, a Spanyol Királyság, a Dán Királyság, Norvégia, Ausztria, Hollandia, a Svéd Királyság és a Finn Köztársaság nagykövetsége csatlakozott.

Az Amnesty közleménye szerint a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) embereket rendkívül gyakran éri hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, foglalkoztatáshoz és lakhatáshoz való hozzáférés során. Számos országban még mindig büntetik a közös megegyezésen alapuló azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot, amely gyakran eredményezi az LMBTI emberek önkényes letartóztatását, jogellenes fogva tartását, bebörtönzését és kínzását. Az LMBTI emberektől sokszor megtagadják a véleménynyilvánításhoz és a gyülekezéshez való jogot is – fejtették ki.

A nemzetközi homofóbia és transzfóbia elleni nap 2004 óta létezik. A világnapot minden évben május 17-én tartják, ezzel emlékezve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990. május 17-i döntésére, mely törölte a homoszexualitást a mentális betegségek listájáról.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top