+ művészet & politika

Mit fog kezdeni ennyi pénzzel az MMA?

fekete mma

Ömlik majd a pénz a kulturális élet 2016-ban, még a Bocuse d’Or szakácsverseny támogatása is megduplázódott, több mint fél milliárdra, az MMA támogatása is több mint 1 milliárddal nő.

Ömlik majd a pénz a kulturális élet 2016-ban, még a Bocuse d’Or szakácsverseny támogatása is megduplázódott, több mint fél milliárdra, az MMA támogatása is több mint 1 milliárddal nő.

Jövőre 3,4 milliárd forintot fordítana a kormány a szerdán benyújtott 2016-os költségvetési törvényjavaslat szerint a Nemzeti Hauszmann Tervre, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pedig az idei 5,26 milliárd után jövőre 6,63 milliárd forintos állami támogatással gazdálkodhat. Szintén számottevően nő a Balassi Intézet támogatása és a Nemzeti Kulturális Alap tervezett bevétele. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatása körülbelül annyival csökkenne, mint amennyivel nőnének az intézmény saját bevételei a tervezet szerint.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) az idei 5,26 milliárd után jövőre 6,63 milliárd forintos állami támogatással gazdálkodhat. Köztestületi feladatokra 2,5 milliárd, a titkárság igazgatására 1,55 milliárd, a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetre 143 millió, míg a Nemzeti Szalon programjaira a tavalyihoz hasonlóan 80 millió forintot költhet az intézmény.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) működésének központi támogatása 37,39 milliárd forintra csökken 2016-ban az idei 39,79 milliárdról, a saját bevétel ugyanakkor az idei 16,53 milliárdról a tervezet szerint jövőre 18,8 milliárdra növekszik. Az MTA kutatóközpontjaira és -intézeteire 14,29 milliárd, a támogatott kutatóhelyekre 2,69 milliárd forint jut jövőre. A Lendület Programra jövőre 3,63 milliárdot terveznek.

Jelentős új tétel a Nemzeti Hauszmann Tervre biztosított 3,4 milliárd forint. A nagyobb intézmények közül nem változna a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. támogatása (5,1 milliárd forint), jelentősen nőne viszont a Balassi Intézet támogatása: jövőre az idei 4,43 milliárd forintnál jelentősen magasabb, 5,07 milliárd forintos állami támogatást irányoz elő a törvénytervezet. A Nemzeti Kulturális Alap – zömében a játékadó NKA-t megillető részéből származó – tervezett bevétele 2016-ban 10,85 milliárd forintot tesz ki, szemben az idei 9,7 milliárddal.

A Művészetek Palotájának működtetéséhez való hozzájárulás 11,25 milliárd forinttal szerepel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezetében (XVII.) a PPP-programok között.

A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatására 31,02  milliárd forintot irányoz elő a tervezet, míg a jelenleg hatályos 2015. évi költségvetési törvény szerint idén valamivel kevesebb, 30,77 milliárd forint jut erre a célra.

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ állami támogatása 3,73 milliárd forintra mérséklődik a 2015-ös 3,93 milliárdról, a szervezet bevételei pedig 668 millió forintra csökkennek a tervek szerint az idei 1,1 milliárdról. Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont 2016-ra előirányzott támogatása 791 millió forint.

A határon túli műemlék-felújítási program támogatására az állam jövőre 200 millió forintot ad, ami jelenetős növekedés az idei 8 millióhoz képest.

A Kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatok ellátásának támogatása gazdasági társaságok részére elnevezésű tételnél a 2016-os tervezetben 1,65 milliárd forint szerepel szemben az idei 2,31 milliárddal. A világörökségi törvényből adódó feladatok ellátása 2016-ban 140 millió forint áll rendelkezésre az idei 198 millió után.

Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások között (XLIII. fejezet) is több kulturális jellegű tétel szerepel. Új tétel a Gül Baba türbéje és környezete komplex rekonstrukciójához kapcsolódó beruházások megvalósítása, melyre 1,39 milliárd forintot irányoznak elő. A 2015. évi milánói világkiállítás magyar pavilonjának megvalósításával kapcsolatos kiadásokra 650 millió forint jut jövőre. A Rubik kocka motívuma és gondolatisága által ihletett kiállítási központ létrehozásával kapcsolatos kiadásokra 2016-ban 450 millió forintot tervez fordítani a kormány; a tétel idén 600 millió forinttal szerepel a büdzsében.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány működéséhez és feladatainak ellátásához szükséges hozzájárulás jövőre 58 millió forint lesz, akárcsak idén. Szintén nem változik a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány 220 millió forintos állami támogatása.

A Bocuse d’Or szakácsverseny 2016. évi európai döntőjének megrendezését 615 millió forinttal támogatja az állam az idei 302 millió forint után. A Nemzeti Örökség Intézeténél a tervezet 318 millió forintos támogatással számol. A Magyar Nyelvstratégiai Intézet támogatása 2016-ban 183 millió forintra nőhet az idei 133 millióról. A Nemzeti Sírkerthez és Emlékhelyekhez kapcsolódó kiadásokra 74,2 millió forint van előirányozva.

A települési önkormányzatok által fenntartott, illetve támogatott előadóművészeti szervezetek támogatása 11,34 milliárd forintról 11,59 milliárd forintra nőtt. Ezek között a színházművészeti szervezetek támogatása 9,59 milliárd forint. Az előirányzaton belül 2,49 milliárd forint a nemzeti minősítésű színházművészeti szervezetek, 7,09 milliárd forint a kiemelt minősítésű színházművészeti szervezetek művészeti és létesítmény-gazdálkodási célú működési támogatása. A táncművészeti szervezetek támogatásának előirányzata 183 millió forint. A zeneművészeti szervezetek támogatása 1,82 milliárd forint. Az előirányzaton belül 1,67 milliárd forint a nemzeti és kiemelt minősítésű zenekarok, 151 millió forint a nemzeti és kiemelt minősítésű énekkarok támogatása.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának fejezetében az előadóművészeti törvény végrehajtásából adódó feladatokra (működési és művészeti pályázatokra) 1,33 milliárd forint szerepel, valamint további 56 millió forint egyéb színházi támogatásokra.

A Belügyminisztériumnál (XIV. fejezet) szerepel a Duna Művész Együttesek támogatása 300 millió forinttal.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top