+ Zene

Dominique Di Piazza a királyi városháza dísztermében

Dominique Di Piazza a bebop, a roma és a neoklasszikus stílusokból egyaránt táplálkozik, lírai játéka és egyéni zenei megközelítése korunk egyik leginnovatívabb basszusgitárosává teszik.

Az Alba Regia Feszt május 22-én a világ egyik legjobb basszusgitárosa, Dominique Di Piazza lép fel a Városháza Dísztermében Kim Plainfield dobossal együtt.

piazza_03

Dominique Di Piazza, a világ egyik legelismertebb és legjobb basszusgitárosa1979-ben kezdett el basszusgitáron játszani. Abban az időben Jaco Pastorius stílusa volt a világ basszistái között a meghatározó, Di Piazza azonban hamar új utakra tért át, megalkotta saját stílusát, játéktechnikáját. Egyik legszebb példája a Di Piazza stílusnak a John McLaughin Trio „Que alegria” album Maria című számában hallható.

Dominique a bebop, a roma és a neoklasszikus stílusokból egyaránt táplálkozik, lírai játéka és egyéni zenei megközelítése korunk egyik leginnovatívabb basszusgitárosává teszik. Kim Plainfield a New York City Collective tanszékvezetője és a Berklee School of Music professzora.

  • 1991-től Trilok Gurtu ütőssel és John McLaughlin gitárossal együtt alkották a John McLaughlin Triót. 300 koncertes világkörüli turnéjuk után 1992-ben jelentették meg a jazz egyik mérföldkövének számító albumukat, az 1992-ben kiadott Que alegria-t. McLaughlin ekkor mondta Dominique Di Piazza-ról: „Hatalmas tehetség, a világ egyik legjobb basszusgitárosa.” 2008-ban ismét McLaughlin és Di Piazza ismét együtt játszott a The 4th Dimension és a The Floating Point együttesekben.

Karrierje során olyan művészekkel játszott még együtt, mint Michel Petrucianni, Philippe Petrucianni, Victor Jones, Bireli Lagrene, Dennis Chambers, Michael Blass, Bruno Castellucci, Giuseppe Continenza, Vic Juris, Gene Bertoncini, Yves Carbonne, Michael Manring, Jeff Gardner, Victor Wooten, Derico Watson, Danny Gottlieb, Donald Harrison és még sokan mások.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top