+ Színház

Pintér Béla néha felszisszent

Kedvcsinálónak sem volt utolsó Pintér Béla, Darvas Benedek, Mohácsi János, Rusznyák Gábor és Szikszai Rémusz egy asztalhoz ültetése a Parasztopera Fesztiválon, írja a kulturális kuriózum blogja.

Április 27-én kezdődött az Átrium Film-Színházban a Parasztopera Fesztivál, Kazi Roland Hiedelemverkli névre keresztelt kinetikus installációjának bemutatásával, melyet az Átrium előterében tekinthetnek meg az érdeklődők a fesztivál ideje alatt, írja a fesztivál blogja.

Az animációval kiegészülő, mozgatható szerkezet a népi hiedelemvilág, boszorkányság témakörében készült, így valóban méltó kísérője az egyhetes programsorozatnak, melynek gerincét természetesen az öt Parasztopera előadás képezi.

Ám legalább ilyen izgalmasnak ígérkezett Till Attila beszélgetése a rendezőkkel, illetve az ezt követő koncert, amelynek keretében Kovács Márton vezetésével a Parasztopera előadások zenészeiből és meghívott zenész barátokból verbuválódott zenekar adta elő a darabban elhangzó dalok és zenék, speciálisan erre az estére készült átiratait.

Kedvcsinálónak sem volt utolsó Pintér Béla, Darvas Benedek, Mohácsi János, Rusznyák Gábor és Szikszai Rémusz egy asztalhoz ültetése, hiszen a derűs hangulatban telt beszélgetésen az alkotók egymással történő humoros évődése mellett néhány kulisszatitkot is megtudhattunk az előadások születésétől kezdve egészen az alkotók és a darab viszonyáig.

po2

Szikszai Rémusz, Darvas Benedek, Pintér Béla, Rusznyák Gábor, Mohácsi János, Till Attila

 

Különösen érdekes volt például arról hallani, hogy Pintér Béla mennyire tudta „elengedni” a saját szövegét, illetve milyen érzés volt látnia azt más rendezők feldolgozásában. Till Attilának az ezt firtató kérdésére tréfásan megjegyezte, hogy

mivel a szöveg és a zene eleve jó, ezért ha a rendezés és a színészek is megfelelőek, akkor olyan nagy baj nem történhet a darabbal

– mondta Pintér. Erre rákontrázva azt is kifejtette, hogy alapvetően tetszettek neki az előadások, ám Szikszai Rémusz temesvári rendezésénél

volt egy olyan pont, ahol felszisszent, mert nem értett egyet egy poén átírásával. Ez a Mohácsi rendezésnél volt a Batman poénnál.

Ezért is övezte hangos nevetés a közönség soraiból Mohácsi Jánosnak azt a megjegyzését, hogy ő az első, kaposvári rendezésekor telefonon konzultált Pintér Bélával, és előre szólt neki, hogy lesznek bizonyos változtatások a szövegben. Most, a harmadik általa rendezett Parasztoperánál, amelyet az Átrium közönsége május 2-án láthat, nagyobb volumenű változások vannak, úgyhogy

Mohácsi szerint Pintér biztosan sziszegni fog  majd párszor, ha megnézi.

Mohácsi elmondta azt is, hogy amikor 2003-ban megnézte az előadást ő már akkor azt mondta:

annyira jó ez darab, a humora, a gondolkodásmódja, és benne  lévő tragédia miatt, hogy megérdemli, hogy ne csak Pintér Bélák csinálják meg.

További részletek a beszélgetésről és a blogon, a Facebookon és további Parasztoperák a fesztiválon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top