+ Képzőművészet

Így még nem láthatta a magyar közönség Chagallt

A 20. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985) műveiből álló kiállítás nyílt hétfőn Pécsen. A német magángyűjtő képeihez további kettő várható a Szépművészeti Múzeumból.

Thomas Emmerling azt emelte ki, hogy a kiállítás Marc Chagall gyermeki világát, álmait szeretné megosztani a látogatókkal 148 legfontosabb litográfiája, azaz kőnyomata, grafikája segítségével.

A közönség az április 28. és október 31. között nyitva tartó, Álom ihlette művészet című tárlaton a művész bibliai témájú és Homérosz Odüsszeia című művéhez kapcsolódó litográfiáit, a Párizsi Opera mennyezetének megújítására készült tervrajzait, vázlatait és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának ablakillusztrációit tekintheti meg. A kiállítás anyaga augusztustól a művésznek a Szépművészeti Múzeumban található Kék falu című festményével egészül ki.

Sárkány József, a JPM művészettörténeti osztályvezetője a tárlatot beharangozó februári sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy

Pécsen néhány évvel ezelőtt volt már Chagall-kiállítás, de az nagyságrendjét tekintve messze elmarad a mostanitól. Anyagát ebben az összeállításban még nem mutatták be Magyarországon.

Magyar Attila, a Janus Pannonius Múzeum gazdasági vezetője arról szólt, hogy a múzeum idei „húzó kiállítása” egy német céggel kötött kedvező szerződésnek köszönhetően jön létre, és várhatóan kiegészül két, a Szépművészeti Múzeumban őrzött Chagall-képpel.

cha

A kiállítás a múzeum részéről nem igényel jelentősebb anyagi ráfordítást, a logisztikai és biztosítási költségeket a német partner vállalja a jegybevételek egy részéért cserébe

– mondta a gazdasági vezető.

Hoppál Péter államtitkár a megnyitón bejelentette, a kulturális tárca tárgyalásokat kezdett a MÁV vezetésével annak érdekében, hogy a jövőben a kultúrakedvelő közönség ne csak Budapestre, hanem három másik kulturális központ, Pécs, Miskolc és Szolnok eléréséhez is kapjon vasúti utazási kedvezményt.

Páva Zsolt polgármester arról szólt, hogy a most megnyílt kiállítás anyagának tulajdonosa, a német Thomas Emmerling a baranyai megyeszékhely kulturális jelentőségét szem előtt tartva döntött a Chagall-művek itteni bemutatásáról.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top