+ Építészet

Komoly szakmai díjat kapott az Ybl-összes

ybl

A könyv szerzői a Kárpát-medence 52 településére látogattak el, hogy megörökítsék és bemutassák, milyen állapotban vannak Ybl Mikós ma is meglévő épületei.

Az Ybl Miklós minden épületét helyszíni fotókon bemutató Ybl összes, 52 település – 113 épület című kötet elnyerte a Nyomda- és Papíripari Szövetség bronz emlékplakettjét.

A Látóhatár Kiadó képes albuma tavaly októberben jelent meg, de sok könyvesboltból már karácsony előtt elfogyott. A napokban jött ki a nyomdából a második kiadás. A kötet népszerűsége azt mutatja, hogy nem csak a bulvárkönyveket lehet eladni nagy példányszámban, hanem a magyar kultúra értékeit igényesen és színvonalasan bemutató kiadványokat is.

Az Ybl összes című kötet készítésekor az alkotógárda, Halász Csilla, a kötet szerkesztője, Őrfi József építész, Viczián Zsófia művelődéstörténész és Timár Sára fotográfus a Kárpát-medence 52 településére látogattak el, hogy megörökítsék és bemutassák, milyen állapotban vannak Ybl Mikós ma is meglévő épületei. A XIX. század egyik legnagyobb építésze, akinek tevékenysége, ízlése, munkái hatással voltak az egész budapesti városfejlődésre is, hatalmas életművet hagyott hátra, 113 épülete ma is áll szerte az országban és határainkon túl, de 11 egyéb építménye is megtekinthető.

A romantikus stílusú fóti templomot már építése után közvetlenül turisták tömegei keresték fel, Ybl neoreneszánsz palotáira ma is csodálattal tekint az építész szakma, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély a magyarországi kastélyépítészet kimagasló remekműve. Fővárosi épületei – köztük az Operaház, a Szent István-bazilika, a Corvinus Egyetem épülete vagy a Várkert bazár – Budapest egész városképét meghatározzák.

A térképpel, képjegyzékkel, útinaplóval színesített, 300 helyszíni fotót és számos archív felvételt is tartalmazó, szövegében is igényes és olvasmányos kötet arra biztatja az olvasókat, hogy a helyszínen keressék fel Ybl Miklós ma is álló épületeit.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top