+ Színház

Önök ketten gyáva emberek! – tovább folyik az osztrák-magyar nemzeti csörte

A Burgtheater vasárnapi akciója válaszra késztette Blaskó Pétert. A Nemzeti Színház művésze nyílt levelet írt Karin Bergmann intendánsnak és Jan Bosse rendezőnek.

Újabb hullámokat vet a Burgtheater vasárnap esti Sirály előadása után fölolvasott kormányellenes politikai nyilatkozat. Miután Vidnyánszky Attila színházigazgató  magyarázatot követelt, megszólalt Blaskó Péter is, aki bocsánatkérés követel a Mandineren közzé tett nyílt levelében.

Jan Bosse rendezése után az egyik színész, Martin Reinke a következő nyilatkozatot olvasta föl angolul és németül:

„Mélyen tisztelt Közönség! Tudomásunk van arról a nehéz helyzetről, amelyben a nagyszerű magyar nép és kulturális élet jelenleg van. Demokratikus úton és demokratikus választások által olyan helyzetbe sodorta magát, amely által egyre inkább eltávolodik a demokrácia szellemétől és Európától. Aggodalommal töltenek el minket ezek a fejlemények, mint önök közül is sokakat. Ennek ellenére eljöttünk, és szívesen játszottunk önöknek. Csehov úgy képviseli közös európai kultúránkat, mint talán kevesen. Tudniuk kell, hogy összetartozunk. Köszönjük a meghívást!”

Blaskó Péter a nyílt levélben követel magyarázatot és bocsánatkérést:

„Tisztelt Karin Bergmann! Tisztelt Jan Bosse!

Önök ketten gyáva emberek. Ide küldenek Budapestre egy társulatot, a társulatukat, hogy lejárassák Ausztriát. Sunyin lapulnak otthon és szegény Martin Reinkét bízzák meg azzal, hogy az Önök közéleti alkalmatlanságát bizonyítsa. Egyébként milyen alapon avatkoznak bele egy másik ország belpolitikájába? Milyen jogon használják fel vendégszereplő előadásukat politikai üzenet közvetítésére?

Ez minden vendégjogot sárba tapos.

A színpad nem arra való, hogy politikai brosúrákat olvassunk fel. Éppen ettől kellene távol tartani magunkat nekünk, színházművészeknek. Mit szólt volna a bécsi közönség, ha a Katona József Színház nagy sikerű bécsi vendégjátéka után én, mint a darab főszereplője elkezdtem volna Jörg Haiderezni és a színpadról félteni az osztrák demokráciát? Ez nem az Önök és nem a színházművészet dolga. Szereptévesztésük bocsánatkérést sürget. Ha nem teszik meg, ne hivatkozzanak összetartozásunkra.

Otromba gorombaságot csak bocsánatkérés követhet.

A fentieket elvárva, üdvözlettel:

Blaskó Péter, a Nemzeti Színház színésze, aki tanúja volt az értelmetlen provokációnak.”

Vidnyánszky Attila direktor, aki előre tudott a politikai nyilatkozat felolvasásáról, ott helyben úgy válaszolt, hogy az osztrákoknak címezve a 13 aradi vértanú képét vetíttette ki oda, ahol előtte a Csehov-szöveg futott. Hétfői  levelében egyebek között ezt írta.

„Úgy vélem, sem Magyarországon, sem bárhol a világon nem ízléses a színpadról direkt politikai leveleket felolvasni a közönségnek, mely aligha ezért érkezik az előadásra”

– írta egyebek között a Nemzeti főigazgatója a társulat vezetőjének.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top