+ Oktatás

Aki nem lép egyszerre, nem lesz szakja estére!

Fórumokat tartottak a felsőoktatási átalakítási terv ellen tiltakozó hallgatók és oktatók hétfőn több egyetemen, majd az Emmi elé vonultak. Bár a rigmusok között derűsek is akadtak – Miatyánk, ki vagy a mennyekben, az egyetemre hadd menjek be – a helyzet inkább borúsnak mondható.

Az Orbán-kormány újra nekimegy az egyetemeknek – írja a Kettős Mérce -, egyeztetés nélkül szüntetne meg olyan szakokat (például a nemzetközi és társadalmi tanulmányok alapszakokat vagy az ipari termék- és formatervező képzést), amelyek eddig nagy népszerűségnek örvendtek.

Mivel az említett szakokon szinte csak tandíjas helyek állnak rendelkezésre, így a tervezett megszüntetés óriási bevételkieséseket okozna a felsőoktatási intézményekben, és ezáltal egész karok létét sodorná veszélybe. Hétfőn este az ELTE Társadalomtudományi Karán és a Műegyetemen is fórumot tartottak a hallgatók és az oktatók.

Az ELTE-fórumot Facebook-közösség támogatja, Ne szűnjön meg az ELTE TáTK! – Veszélyben vannak az egyetemeink néven. A közösség folyamatosan nyomon követte az esti eseményeket. A fórum után ugyanis a diákok az Emberi Erőforrások Minisztériumához vonultak, hogy a felsőoktatás átalakítási terve ellen tiltakozzanak.

tunt

Az ELTE-fórumról a minisztériumhoz vonultak a diákok és a hallgatók MTI-fotó/Szigetváry Zsolt

A Kettős Mérce a 2012-es állami férőhely-csökkentési tervek elleni tiltakozáshoz hasonlította a mostani helyzetet, több esélyt érezve a sikerre. Azt írják: akkor csupán pár diák indította el a tiltakozási mozgalmat, senki se bízott a győzelmükben, a HÖK és a tanárok nem álltak teljes mellszélességgel mellettük, és az ereje teljében lévő Fidesz-kommunikációval kellett szembenézniük. Most az ELTE TÁTK-n a diákok és a tanárok közösen indították a mozgalmat, amelynek része a helyi HÖK is, sőt még a dékán is támogatja a tiltakozást. A kormányzati kommunikáció pedig szét van esve, a Fidesz médiaelérése az akkorinak a töredéke, a kormányzat megítélése pedig mélyponton van, fogalmaz a blog szerzője.

Információs sztrájkot is tartottak az ELTE-n
Az ellenállásnak még alig ment híre, máris nagyobb fokozatra kapcsolt, hiszen a TÁTK-n hétfőn több óra helyett is információs sztrájkot tartottak, amelynek lényege, hogy a tiltakozó hallgatók bementek az órára, elmagyarázták, mi a helyzet, majd a tanár megszavaztatta, rendes órát tartsanak-e, vagy erről a kérdésről legyen szó. Pluszban pedig elengedték azokat a diákokat az óráról, akik az ellenállás valamelyik feladatában vesznek részt. Tudomásunk szerint, az órák elsöprő többségében az információs sztrájk mellett döntöttek. (Kettős mérce-blog)

Az MTI tudósítása szerint hétfő este kilenc óra után az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületénél békésen ért véget az ELTE) lágymási campusától indult diáktüntetés, de a szervezők jelezték, ha a kormány szerdáig nem vonja vissza a felsőoktatási törvény tervezett, szakok megszüntetését is magában foglaló módosítását, ismét demonstrálnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top