+ Design

Díjat nyert a látássérült gyerekeknek tervezett könyvével a diáklány

Horváth Csilla

A mesekönyv ötlete egy vonatozás során fogalmazódott meg tavaly nyáron, majd fél évig érlelgettem magamban, kutattam, segítséget kerestem, beszélgettem a témáról látássérültekkel is – nyilatkozta Horváth Csilla a nyugat.hu-nak.

Első helyezést ért el Horváth Csilla a Magyar Formatervezési Díj diák kategóriájában a gyengénlátó gyerekeknek készített, látható és tapintható mesekönyvével.

A nyugat.hu interjút is készített a 21 éves nyertessel:

(…) A mesekönyv ötlete egy vonatozás során fogalmazódott meg tavaly nyáron, majd fél évig érlelgettem magamban az ötletet, kutattam, segítséget kerestem, beszélgettem a témáról látássérültekkel is. Szerencsémre találtam egy budapesti céget, a GravoBraille Kft.-t, akik Péter Zsigmond és felesége, Erzsébet személyében külső konzulensként segítették a munkámat lelkileg és technikailag is.

(…) A figurák stilizáltak, de látó ember számára még felismerhetőek. Látássérült társaink számára már kevésbé. Azonban abban a pillanatban, hogy a két fél egymás mellé ül, és a látó fél segítve megmutatja az adott formát, és elmagyarázza, mi micsoda, a forma, azaz pl. elefánt vagy gyík ismételt megjelenésekor, már a vak vagy gyengénlátó ember is tudni fogja, mi van ott. Az egész tehát a közös élményről, tanulásról szól. A látók segítenek a vakoknak a kétdimenziós kép kialakításában, míg mi megtanulhatunk jobban észlelni a tapintásunkkal.

(…) Maga a könyv a könyvsorozat logójával áprilisban készült el. A következő néhány hónapban pedig hangoskönyvsorozattal és csomagolással is kiegészült a család – ami végül elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat diák kategóriában.

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top