+ Színház

Pintér Béla öt változatban

pintér béla

Öt Parasztopera feldolgozás, egy kiállítás és egy különleges megnyitó várja a Pintér Béla-Darvas Benedek dráma rajongóit.

  • Parasztbarokk és Hiedelemverkli

  • A legjobb rendezők és zenészek egy színpadon

  • Kazi Roland különleges, kinetikus installációja

Április 27-én, 17 órakor a Hiedelemverkli beindításával indul az Átrium Film-Színházban a közel egy hetes Parasztopera Fesztivál. Öt Parasztopera feldolgozás, egy kiállítás és egy különleges megnyitó várja a Pintér-Darvas dráma rajongókat.

Ritka és megismételhetetlen pillanatnak lehetnek szemtanúi azok, akik már a megnyitón részt vesznek, ugyanis együtt állnak színpadra az előadások rendezői, zenészei, ez utóbbiak barátai, hogy a műsorvezetővel, Till Attilával, aki régi tisztelője Pintér Béla munkásságának. Till Attila kérdezi a nézőket, hogy együtt társaloghassanak a Pintér-drámáról, a Parasztoperáról, és a hozzá írt Darvas-féle zenéről, a mű keletkezéséről.

De nemcsak beszélgetni fognak, a Parasztopera mégiscsak egy népi, tüzes opera. Aki ismeri Darvas Benedeket és Kovács Mártont, már tudhatja, hogy nem lesz nyugta a kéznek és a lábnak.

Zenész barátaik: Nyíri László, Pelva Gábor, Veér Bertalan, Póta György, Murányi Márta, Szathmáry Judit szenvedélyes ritmusokkal tűzdelt hangulatot biztosítanak erre az estére.

Parasztbarokk (megnyitó) – április 27. 19 óra. A megnyitó előtt Kazi Roland Hiedelemverklijét indítják el.

A fiatal képzőművész különleges installációja a magyar viszonylatban megjelenő boszorkánysággal és a hozzá köthető népi mondakörökkel és hiedelmekkel foglalkozik. A kinetikus installáció, mint ötlet egy régebbi animációjából ered, ahol a stop-motion technika révén kelt életre egy kicsit hasonló szerkezetet. Ezután már adta magát, hogy összeállítson egy olyan installációt, ahol a mozgás valós időben következik be. A népiség kontextusában maradva az installáció vázát a szövőszék felépítéséből kölcsönözte, majd ezen belül helyezte el a szereplőket.

A Hiedelemverkli a fesztivál idején megtekinthető az Átrium előterében.

Installáció beindítása: április 27. 17 óra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top