+ Színház

Halálos vírus pusztít a hipermarketben rekedt emberek között

Rába Roland

Nem akartam semmit sem megfogalmazni morálisan, inkább csak valami olyasminek szántam a darabot, ami által megrázhatjuk magunkat, hogy végre kicsit leperegjen róluk ez a sok hülyeség – mondja Rába Roland.

Zombi-apokalipszis, karantén a plázában, Walking Dead élőben. Megállíthatatlan fertőzés üti fel a fejét a hipermarketben. Kitör a pánik. Karantént rendelnek el. A bent rekedtek bizalmatlansága és félelme fokozódik. A szükségletek és az ösztönök átveszik az irányítást. A vírus pedig egyre csak terjed. Vajon ki fertőzött és ki nem? Ki a gyilkos és ki az áldozat? Ki győzheti le a végzetes vírust?

  • PROTON SZÍNHÁZ/RÁBA ROLAND: UTOLSÓ, 2015.04.21-22(kedd/szerda). 20.00, TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza, Az előadást siket és nagyothalló nézők számára feliratozzák

Vérfröcsögés, plázazene, zombik, izgalom és sok-sok humor: mintha egy dinamikusabb Walking Dead epizódot néznénk – élőben. Az Utolsó című előadás bebizonyítja, hogy a zombifilmek világa nem összeegyeztethetetlen a színházzal.

Rába Roland rendezése sajátos keretek között mutatja be a mindannyiunkat foglalkoztató kérdéseket: milyen lehetőségei vannak az egyénnek a tömeggel szemben? Mit hoz ki az emberekből a veszély? Milyen hatással van egy csoportra a félelem, egy olyan korban, amikor az interneten pillanatok alatt arctalan, ám annál jelentősebb tömegek szerveződnek? Hogyan viselkedünk egy katasztrófahelyzetben? És végül: képes-e legyőzni a racionalitás az irracionális félelmet?

Rába Roland

A nyitó képet és ezt a fotót is Orosz Bálint készítette

Nem akartam semmit sem megfogalmazni morálisan, inkább csak valami olyasminek szántam a darabot, ami által megrázhatjuk magunkat, hogy végre kicsit leperegjen róluk ez a sok hülyeség.

Rába Roland, vs.hu

Eugéne Ionesco Rinocérosz című 1960-as darabja csupán ugródeszkaként szolgált a rendezőnek – saját bevallása szerint sokkal többet merített a Walking Dead című népszerű amerikai televíziós horror sorozatból, mint a drámából, amiben a hosszú kóma után felébredő főszereplő egy emberevő zombik által uralt poszt-apokaliptikus világban találja magát…

Rába Roland

Zagyi Tibor felvétele

Rába szörnyen fordulatos, humoros és akciódús jeleneteket, „életmód-realisztikus” horrort állított színpadra. Olyan mikro-történeteket fűzött össze, melyek ismerősek ugyan, mégis szívesen átéljük őket újra és újra.

Komjáthy Zsuzsanna, szinhaz.net

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top