+ Történelem

A gazdatiszt cselédlánya énekelt legszebben Bartóknak

Bartók először 1906-ban érkezett Gyulára, ahová Galgóczy gazdatiszt invitálta, hogy meghallgathassa a környék híres muzsikását, a Vágási nevű dudást.

Sajtótájékoztató keretében adta át a városvezetés a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárnak a Bartók Béla által 1906-ban Gyulán és Gyulaváriban gyűjtött 213 népdal hangfelvételét, kottáját és lejegyzéseit.

A Gyula városának átadott DVD-n 214 hangfájl és 192 lejegyzés, valamint 36 fotó található.  Bartók Béla először az 1906. július 20-i nyári vásárra érkezett Gyulára, ahová Galgóczy Géza, a józsefbenedeki uradalom gazdatisztje invitálta azért, hogy a zeneszerző meghallgathassa a környék híres muzsikását, a Vágási nevű dudást. Bartók július 29-én találkozott Galgóczy cselédlányával, Illés Pannával és Borek András parasztemberrel is, tőlük gyűjtött népdalokat.

Bartok_recording_folk_music

Bartók Béla népzenegyűjtés közben 1908-ban

A zeneszerző később úgy nyilatkozott:

A magyar paraszténekesek közül eddig a legtöbb dallamot, körülbelül 80-at, 1906-ban Békésgyulán jegyeztem le Illés Panna 16 éves lánytól.

Görgényi Ernő polgármester elmondta: 2014-ben indult el az MTA BTK Zenetudományi Intézet, a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti és néprajzi tagozata, valamint a Néprajzi Múzeum együttműködésében a „Tiszta forrás település” elnevezésű program. Április 1-jén Gyula és Hetes község vehette át a Zeneakadémián a Tiszta forrás település címmel járó emléktáblát, valamint egy DVD-t, amely az MTA BTK Zenetudományi Intézet és a Néprajzi Múzeum népzenei gyűjteményében őrzött, az adott településről gyűjtött, tudományosan ellenőrzött és válogatott dallamok felvételeit és a hozzájuk tartozó dokumentációt tartalmazza.

Kónya István alpolgármester úgy fogalmazott: mérföldkő a város életében, hogy „ez a nagyon ritka kincs” a birtokukba került. Hozzátette: a jövő héten az önkormányzat eljuttatja a DVD másolatát valamennyi oktatási intézmény részére is, hogy az ének-zene pedagógusok felhasználhassák az oktatás során, és így a jövő nemzedékeinek is továbbadják e kincset.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top