+ művészet & politika

A Magyar Teátrumi Társaság széthúzást észlel a színházi szakmában

A POSZT két társaság senkit nem utasított vissza, a sok ajánlás közül konszenzussal választva hét zsűritag mellett döntött, írják levelükben a színházi találkozó szakmai tulajdonosai.

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) arra kéri a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyétől visszalépő színházakat, hogy fontolják meg döntésüket.

Az Örkény István Színház (képünkön részlet az E föld befogad avagy SZÁMODRA HELY című előadásból), a Szputnyik Hajózási Társaság és a STEREO Akt társulata korábban azt közölte, hogy a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadásaikat játszani fogják a POSZT-on, de a versenyben nem vesznek részt.

Az Örkény Színház társulata azért döntött úgy, hogy visszalép a versenytől, mert nem értenek egyet azzal, hogy a POSZT szakmai zsűrijének összeállításakor az MTT indoklás nélkül visszautasította a kritikuscéh delegáltját, és nem értenek egyet azzal sem, hogy a Magyar Színházi Társaság (MSZT) ezt szó nélkül tudomásul vette. Tiltakozásul az Örkény Színház kilép a Magyar Színházi Társaságból is.

Bejelentjük, hogy a jövőben esetleges beválogatásunk esetén sem kívánunk szerepelni a fesztiválon, mindaddig, amíg annak viszonyai nem válnak átláthatóvá és egyértelművé

– írták a közleményben.

Boross Martin és Kovács D. Dániel közös közleményében azt írta: az Örkény Színházhoz hasonlóan a versenyben előadásaikkal nem vesznek részt, mert nem látják biztosítva, hogy a zsűri végleges összeállítása konszenzusos, átlátható formában történjen.

A Magyar Teátrumi Társaság a három színháznak címzett levelében emlékeztet arra, hogy a POSZT lebonyolításáért egy nonprofit kft. felel, amelynek többségi tulajdonosa Pécs városa, a két kisebbségi tulajdonos, egyenlő arányban a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság. A POSZT működéséért gazdaságilag, jogilag, szakmailag és morálisan is a tulajdonosok vállalják a felelősséget.

Mint írják, a három tulajdonos megállapodásának megfelelően bizonyos szakmai kérdésekben a két szakmai tulajdonos dönt. Ilyen kérdés a válogatók személyének kiválasztása, a zsűri felkérése, a díszvendég meghívása, az off-program fő irányainak meghatározása.

A POSZT körül most kialakult, nem az együttműködés, hanem a széthúzás irányába hat. Nekünk nem ez a célunk

– írja az MTT.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top