+ művészet & politika

Újabb két színtársulat lép vissza a POSZT-versenyből

Tiltakozásunkat fejezzük ki a mindenkori olyan döntések ellen, amelyek nem szakmai, hanem bármilyen irányultságú politikai alapon születnek, írják a független színházi társulatok vezetői.

Tovább folyik az adok-kapok a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) zsűrijének összetételén kipattant vitában. Újabb két társulat jelentette be, hogy tiltakozásul a szakmai döntések átpolitizáltsága ellene eljátssza a programba válogatott előadását, de távol marad a versenytől.

Reményünket fejezzük ki, hogy minden felelős és döntéshozó azonos mértékben fontosnak tartja, hogy a közönség ne politikai csatatérre, hanem színházi fesztiválra érkezzen

– írja Boross Martin, a STEREO Akt és Kovács D. Dániel, a Szputnyik Hajózási Társaság produkciói nevében.

ketten_rendezok

Kovács D. Dániel, a Szputnyik Hajózási Társaság és Boross Martin, a STEREO Akt versenydarabjának a rendezője

A színház.hu portálhoz eljuttatott közleményükben úgy fogalmaznak: a válogatók közös döntése által a a versenyprogramba való meghívást nagy lehetőségként fogadták, amely nagy felelősséget is jelent számukra. Előadásaik, a Felülről az ibolyát (nyitóképünkön) és A heilbronni Katica független színházi, szabadúszó, illetve egyetemista alkotók munkája.

Véleményük szerint a színházcsinálók az emberrel, a társadalommal, a körülöttük zajló folyamatok megértésével és megértetésével foglalkoznak munkáikban, így azok egyike-másika szükségszerűen politikussá válik.

A színházi szakmát alakító, szervező, döntéshozó grémiumoknak viszont sohasem szabadna azzá (politikussá) válnia, abban az értelemben, amit párt-politikainak szoktunk nevezni. Ezért tiltakozásunkat fejezzük ki a mindenkori olyan döntések ellen, amelyek nem szakmai, hanem bármilyen irányultságú politikai alapon születnek

– írják a rendezők. Feltett szándékuk a fesztiválmeghívásnak eleget tenni, előadásaikkal fellépni, a szakmai programokon részt venni, valamint kiállni mindamellett, amit képviselnek, ugyanakkor ezt csak olyan formában tudják megtenni, ha tisztázottnak látják, hogy a beválogatott előadásaik szerepeltetésének szakmai indokoltsága vitán felül áll.

Emellett az Örkény Színházhoz hasonlóan a versenyben nem veszünk részt, mert nem látjuk biztosítva, hogy a zsűri végleges összeállítása konszenzusos, átlátható formában történjen.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top