+ Fotó

A kislány meztelenül, megkötözve feküdt a padlón – fotókiállítás a női körülmetélésről 18+

Meeri Koutaniemi

Meeri Koutaniemi finn fotógráfus kenyai maszáj kislányok körülmetélését fényképezte végig: az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint (WHO) több mint 140 millió nőt csonkítanak meg szerte a világon.

Két 14 éves kenyai maszáj lány körülmetélését fényképezte végig a finn fotográfusnő Meeri Koutaniemi. A Taken című kiállítás a számos, rangos nemzetközi díjjal kitüntetett művésznő jelenleg is folyó projektjének a része, amelyet most a Faur Zsófi Galériában is kiállítottak.

A sötét, iszapos kunyhóban egyetlen zseblámpa fénye világított, amelyet egy gyerek tartott a kezében. A kicsi rávilágított a lányra, aki meztelenül és megkötözve feküdt a padlón. Nők csoportosultak a tehénistállóban a 14 éves kislány, Nasirian körül, aki egy, a földre leterített állatbőrre feküdt le. Minden olyan gyorsan történt. Az egyik hölgy kezében borotvapenge csillant: ezzel az apró eszközzel végzik a körülmetélést. Nasirian sírva ordított, a padlót pedig elöntötte a vér. Minél több vér folyt, annál jobban ordított. Néhány perccel később pedig a nemi szerve a felismerhetetlenségig eltorzult.

– írja a finn fotográfus, Meeri Koutaniemi Taken című fotósorozata kapcsán a LensCulture weboldalán.

Meeri Koutaniemi

Fotó: Meeri Koutaniemi, forrás: festivaldellafotografiaetica.it

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint (WHO) több mint 140 millió nőt csonkítanak meg szerte a világon: 29 afrikai és közel-keleti országban számít még ma is bevett gyakorlatnak ez a rendkívül veszélyes és erőszakos hagyomány, amelyet az emberjogi- és nőjogi szervezetek egyaránt a nők elleni erőszak egyik legsúlyosabb fajtájaként tartanak számon. Noha Kenyában már 2001 óta tilos a kislányok körülmetélése, néhány törzsnél azonban – köztük a maszájoknál – a mai napig megcsonkítják a nőket. Egyes népcsoportoknál „csak” a csiklót vágják ki, és részlegesen eltávolítják a kisajkakat, a legsúlyosabb formájában viszont kivágják a csiklót, a kisajkat, a nagyajkak egy részét, sőt a hüvely nyílását is majdnem teljesen összevarrják.

Meeri Koutaniemi

Fotó: Meeri Koutaniemi, forrás: fotografiamagazine.com

A kiállításon látható képek két kenyai maszáj lány, Nasirin és a féltestvére Isina körülmetélésének történetét mesélik el, akiknek csiklójukat vágták ki a rémes procedúra során. A képek még úgy is sokkolóak, hogy fekete-fehérek, ha színesben lennének, valószínűleg nem is bírnánk őket végignézni. A fájdalmas és rettentő megalázó rituálé valódi ünnepnek számít a közösségben: az egyik fényképen asszonyok hámoznak krumplit az ünnepi vacsorához, a másik három fotón pedig a lányok hajának és szemöldökének leborotválást látjuk.

Meeri Koutaniemi

Fotó: Meeri Koutaniemi, forrás: www.echophotoagency.com

A belső teremben, az előkészületeket megörökítő fotóktól elkülönítve láthatóak magáról a körülmetélésről készült képek, amelyekre nem igazán találunk szavakat, hiszen ez esetben a megrázó, a borzasztó, és a dühítő jelzők kevésnek bizonyulnak. Azt viszont muszáj hozzátennünk, hogy mint fotók zseniálisak és nagyszerűnek tartjuk, hogy Meeri Koutanieminek volt bátorsága egy ilyen kényes témát végigfényképezni, és a világ szeme elé tárni.

Látni lehet, ahogy a meztelenre vetkőztetett, kézzel-lábbal védekező kislányt hat nő fogja le, és löki vissza a sáros padlóra. Nemcsak látjuk, hanem szinte halljuk is az ordítását. Amikor viszont észrevesszük, hogy az utolsó képek egyikén a vérben úszó, és felismerhetetlenségig eltorzított nemiszerv szerepel, muszáj kijönnünk a helyiségből néhány pillanatra.

Meeri Koutaniemi

Fotó: Meeri Koutaniemi, forrás: www.lensculture.com/

Mérhetetlen dühöt érzünk és tehetetlenséget, főleg, hogyha eszünkbe jutnak a női körülmetéléshez kapcsolódó tévhitek, miszerint a nő bőre ezáltal szebb lesz, könnyebb lesz szülnie, vagy a folytonos szexuális vágyat is megszünteti, így akadályozva meg a házasságtörést. Ráadásul azok a nők, akik elmenekülnek a rendkívül kegyetlen, fájdalmas és megalázó szertartás elől, szégyent hoznak a családjukra, senki sem akarja majd elvenni őket feleségül, és egész életükben tisztátalanok maradnak törzsük szemében.

És akkor még meg sem említettük azt a több száz nőt, aki belehal a csonkítás miatti vérveszteségbe és sokkba, a túlélők pedig egy egész életen át hordozzák magukban/magukon a súlyos lelki és fizikai sérüléseket is, nem beszélve annak káros egészségügyi következményeiről.

Meeri Koutaniemi

Fotó: Meeri Koutaniemi, forrás: editorial.designtaxi.com

Nem ez az első megrázó fotósorozata Meeri Koutanieminek, aki elkötelezettje az emberjogi és az etnikai kisebbségek helyzetét bemutató dokumentarista fotográfiának: fényképezett már mexikói HIV-pozitív haldoklókat, a diktatúra elől elmenekült, szeméttelepen élő thaiföldi családokat, vagy fiatal, amerikai prostituáltakat, akik a szexrabszolgaság áldozataivá váltak. A 28 éves fotográfusnő Helsinkiben él és alkot, fiatal kora ellenére pedig számos nemzetközi elismerést zsebelt már be: első díjat nyert többek között a rangos, nemzetközi Photo of the Year, a Foreign Reportage of the Year, a Multimedia of the Year sajtófotó versenyeken, hazájában pedig 2012-ben és 2014-ben is az Év Finn Fotósának választották.

A kiállítás a Faur Zsófi Galériában látogatható május 1-jéig.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top