+ Irodalom

Minden idők 11 legjobb gyerekkönyve

Az Alice a 4., A kis herceg a 6., a Micimackó a 7. helyen végzett a listán. A BBC-közlés alapján nem is gondolnánk, a „minden idők” mennyire régen elkezdődött már. És hogy ez micsoda szerencse.

A BBC megkérdezte a legismertebb irodalom-kritikusokat arról, mit tartanak minden idők legjobb gyerekkönyveinek az angolul megjelent, 10 év alattiaknak szánt művek közül. A toplistát a Blastingnews értékelte.

11. Laura Ingalls Wilder: A farm, ahol élünk  (Little House on the Prairie), 1935

Bizony, a bárgyú filmsorozatnak volt könyvelőzménye is a két világháború közötti amerikai vidéki életről. Az írónőt a könyv megírásában saját élményei inspirálták, akinek a szülei az első telepesek közé tartoztak, és szekéren járták a végeláthatatlan pusztaságot.

10. Madeleine L’Engle: Időcsavar (A Wrinkle In Time), 1962

A főszereplő kislány eltűnt bogaras fizikus apja keresésére indul, az időkapszulán keresztül. Bevezetés a science fiction világába gyerekeknek, Einstein relativitáselmélete által inspirálva.

9. Ursula K Le Guin: A Szigetvilág varázslója (A Wizard of Earthsea),1968

Egy fiatal srác megmenti a faluját a nagynénjétől tanult varázslat segítségével. A regényben nyomon követhetjük az ő küzdelmét sárkányokkal és démonokkal, miközben az írónő is küzd a sajátjaival, hogy aztán tökéletesen elsajátíthassa az írás varázslatának mesterségét.

8. Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár (Charlie and the Chocolate Factory), 1964

Dahl volt a legnépszerűbb a kritikusok körében – összesen öt művét is jelölték a legjobbak közé. Annak ellenére, hogy a könyvben nem szerepel Johnny Depp.

ch

Malac a pácban – 1952-ből, E. B. White műve

7. A.A. Milne: Micimackó (Winnie-the-Pooh), 1926

Végre valami, ami már a magyar közoktatásba is beszivárgott. A mese mögött húzódó igaz történet pedig legalább olyan lenyűgöző, mint a fikció.

6. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg (The Little Prince), 1943

Ez is. Talán nem sikerült még annyira az általános iskolai olvasónaplóknak elcsépelniük a „keress öt szép idézetet” típusú feladataikkal, hogy kellemes emlékeket ébresszen bárkiben.

5.  Louisa May Alcott: Kisasszonyok (Little Women), 1868

Az ártatlan, hamvas kislánykák felnőnek, bizony-bizony, örök érvényű igazságok.

4. Lewis Carroll: Alice Csodaországban (Alice’s Adventures in Wonderland), 1865

Angol alapszintű oktatásban résztvevőknek kötelező darab itthon is. Ez is az a fajta könyv, ami egészen mást jelent 8 és 38 évesen.

3. Maurice Sendak: Where the Wild Things Are (magyarul nem jelent meg), 1963

Egy kisfiú küzdelmei az anyukájával, aki vacsora nélkül küldte aludni őt. Ezek után kicsit elmerül a fantáziavilágában, ahol a „vad dolgok vannak”. Sokak szerint minden idők legjobb gyerekkönyve, ha nem is magyarul, de kapható itthon is.

charweb9-hi

Minden idők legjobbja – filmen

2. C.S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény. Narnia krónikái (The Lion, the Witch and the Wardrobe), 1950

Ebben a történetben is minden korosztály megtalálhatja a saját értelmezését és a neki szóló üzenetet, a keresztény allegóriától a varázsmeséig.

1. E.B. White: Malac a pácban (Charlotte’s Web), 1952

Pók-malac barátság, nem bután megírva. Mély pszichológiai tartalommal, barátságról, halálról és egyéb komoly témákról, szintén gyerekeknek.

A szöveg szerzője Tóth Kriszta

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top