+ Tudomány

Így cselezi ki a HIV-vírus a védekező antitesteket

Reménnyel kecsegtet egy újfajta HIV-kezelés első humán próbája. A páciensek egy ideig képesek voltak harcolni a vírus ellen. A védelem erőssége bizonyos esetekben több mint négy hétig tartott.

A Nature című folyóiratban közölt eredmények szerint az úgynevezett széles spektrumban semlegesítő antitestek intravénás adagolásával visszaszorítható a HIV-vírus a páciens vérében.

A kezelés során a kutatók

a betegségnek természetes módon ellenálló egyén immunfehérjéinek klónjait használták. A szakemberek reményei szerint a módszert idővel a jelenlegi kezelések kiegészítéseként lehet hasznosítani.

Az emberi szervezet antitestek termelésével

védekezik a vírus ellen. A legtöbb esetben azonban ezek nem elég erősek a kórokozó legyőzéséhez. A nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport szokatlanul erős, számos HIV-törzs semlegesítésére képes antitestek másolataival dolgozott – adta hírül a BBC News.

Az eredmények szerint

a legmagasabb koncentrációt kapó páciensek egy ideig képesek voltak harcolni a vírus ellen, megakadályozva annak sokszorozódását a vérükben. Az így szerzett védelem erőssége változó volt: bizonyos esetekben több mint négy hétig tartott.

A vírus gyors mutációs képessége miatt

azonban néhány páciens esetében a kezelés hatástalan volt, mivel a kórokozó időről időre megváltoztatta a szerkezetét. Ennek kiküszöbölése érdekében a kutatók azt javasolják, hogy a kezelést a már létező gyógyszerekkel, vagy más antitestekkel együtt kellene használni.

A szakemberek most azt vizsgálják,

hogy a módszert lehet-e megelőzés céljából használni. Más kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a felhasznált antitesteket vizsgáló tanulmányok egyelőre kis méretűek és a kutatások korai fázisban vannak.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top