Valami Monarchia: szereplőket válogatnak a Kincsem-filmhez

Kincsem

Nyáron megkezdődhet Kincsem, a világhírű magyar kanca történetét feldolgozó film forgatása Herendi Gábor rendezésében – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán; a szervezet a produkció gyártási előkészítését 97,8 millió forinttal támogatja.

A kosztümös film forgatása a tervek szerint már júliusban elkezdődhet vidéki helyszíneken, a szereplőválogatás és a helyszínkeresés már zajlik. A film rendezője Herendi Gábor (Valami Amerika, Magyar vándor, Lora) lesz, aki hét év után készít újra filmet – olvasható a szervezet közleményében.

Az öntörvényű Blaskovich Ernő magyar nemes és Klára, Otto von Oettingen osztrák főúr modern és felvilágosult lányának viharos szerelmét is bemutató történet helyszíne az 1848-49 szabadságharcot követő Habsburg megtorlás éveinek Magyarországa és Európa legendás lóversenypályái.

A legutóbbi időkig úgy tudtuk, hogy Kincsem a tápiószentmártoni Blaskovich-birtokon látta meg a napvilágot, de az újabb kutatások születése helyét már Kisbérre teszik. (Hesp Róbert dédunokájának, Hesp József kutatásai azonban szintén azt bizonyítják, hogy Kincsem Tápiószentmártonban született.)

Kincsem_FOTO

A 54 versenyéből mindet megnyerő Kincsem, mellette trénere, Hesp Róbert

A készülő film producere Hutlassa Tamás (Kontroll, Viharsarok), társproducere Herendi Gábor. A forgatókönyvet Hegedűs Bálint (Mázli, Parkoló, Liza, a rókatündér) 2008-ban kezdte el írni, majd a végleges forgatókönyv a Filmalap szakmai és anyagi támogatásával Ruttkay Zsófia (Hukkle, Taxidermia, Szabadesés) forgatókönyv-fejlesztő irányításával valósult meg.

A múlt évben Roger Christian rendezésében, Ed Harris és Jean-Paul Belmondo szereplésével forgattam Kincsem-filmet: a dramaturg pedig az egykori kulturális államtitkár, Szőcs Géza volt. A kalandfilm nemzetközi koprodukcióban csaknem 6 milliárd forintból készül. Magyar állami pénz nincs benne.