+ Zene

A 21 éve halott Kurt Cobain haláláról még ma is újabb összeesküvés-elméletek születnek

Kurt Cobain

Néhány nappal halála után, 1994. április 8-án Seattle-i otthonában egy villanyszerelő talált rá Kurt Cobain holttestére, aki a helyi rendőrség szerint fejbe lőtte magát.

Éppen 21 éve, 1994. április 5-én lőtte fejbe magát a Nirvana frontembere, Kurt Cobain. Sokan azonban úgy vélik a pop-rock ikon nem saját kezűleg vetett véget életének, hanem felesége, Courtney Love ölte meg. Az énekes-gitáros rejtélyes halálának körülményeiről 21 éve vitatkoznak, újabb és újabb összeesküvés-elméleteket gyártva. Tavaly a húsz éves évfordulóra hivatkozva újraindították a nyomozást.

1994. április 8-án Seattle-i otthonában egy villanyszerelő talált rá Kurt Cobain holttestére, aki a helyi rendőrség szerint fejbe lőtte magát. Jó néhányan azonban úgy vélik, hogy a felesége, a Hole zenekar énekesnője, Courtney Love állította be öngyilkosságnak az esetet, valójában pedig ő maga végzett szerelmével. A tavalyi 20 éves évforduló alkalmából a nyomozást újra elrendelte a Seattle-i Rendőrség, új bizonyítékot ugyan nem találtak, de nyilvánosságra hoztak néhány, korábban nem publikált, a helyszíneléskor készült fotót.

Cobain, halála előtt egy hónappal állítólag túladagolta magát Rómában

1994. márciusában a Nirvana éppen Münchenben turnézott, amikor az énekes bronchitis és hangszálgyulladása miatt vissza kellett mondaniuk a további európai koncerteket, Cobain pedig Rómába repült kezeltetni magát. Március 3-án csatlakozott hozzá felesége, Courtney Love, és családi jó barátjuk Michael Dewitt is. Még aznap éjjel hajnali négykor Courtney arra ébredt, hogy férje eszméletlen állapotban fekszik mellette, mert bevett ötven darab erős nyugtatót, amelyeket tetemes mennyiségű pezsgővel öblített le. Az éjjeliszekrényen egy cetlit talált a következő felirattal:

Úgy érzem, többé már nem szeretsz engem. Inkább meghalok, minthogy egy válási procedúrán kelljen végigmennünk.

Love azonban csak férje áprilisban bekövetkezett halála után rukkolt elő a római sztorival, miszerint a férfi már ott is öngyilkosságot kísérelt meg – nyilatkozta a Ki ölte meg Kurt Cobaint című könyv szerzőinek az énekes egyik jó barátja, Pete Cleary.

Persze, hogy öngyilkos lett, csak hallgass bele a zenéjébe, mondták sokan. De ez egy baromság. Való igaz, hogy hangulatember lévén gyakran magába zuhant, olyankor pedig pokollá tette a környezetében élők napjait. De senki nem hallotta tőle azt, hogy öngyilkos akart volna lenni. Senki.

– tette hozzá Pete Cleary.

Halála előtt éppen leszokóban volt a heroinról

A másik érv, amely az öngyilkosság ellen szól, hogy Kurt abban az időben határozta el magát, hogy lánya, Frances Bean Cobain kedvéért leszokik a heroinról. Emellett beültettek a gyomrába egy blokkoló implantátumot is, amely iszonyatos fájdalmakat okoz, ha heroint használ a páciens:

A kezelések után Kurt újjászületett. A mindenki által ismert sötét oldala eltűnt, helyette pedig egy vidám és bizakodó ember állt előttünk, ebben persze lányának Francesnek is nagy része volt, de azért a kezelés is rengeteget segített.

– nyilatkozta egyik közeli barátja, Dylan Carlson.

1994. március 18-án Courtney értesítette a rendőröket, hogy férje bezárkózott a szobájába egy pisztollyal és öngyilkossággal fenyegetőzik. A kiérkező járőrök összesen négy fegyvert és számtalan, ismeretlen eredetű gyógyszert koboztak el Cobaintól. Az énekes-gitáros viszont azt állította, nem akart öngyilkos lenni, hanem felesége akarta megölni. Néhány napra rá, Kurt bevonult az Exodus rehabilitációs központba, vele párhuzamosan pedig szintén drogfüggő felesége egy Beverly Hills-i elvonóra készült befeküdni.

Kurt Cobain

www.dailymail.co.uk

Mielőtt Cobain megszökött volna március 30-án az Exodusból, Dylan Carlsontól megszerezte azt a fegyvert, amelyet barátja magánál őrzött, amíg Cobain ki nem jön a rehabról. Az énekes-gitáros azonban két nappal később, április 30-án meglépett az intézményből.

Tom Grant magánnyomózó, akit még április 3-án Kurt megkeresésére bérelt fel Courtney Love az ügy újraindításakor, számos bizonyíték alapján azt állítja, a feleség és a pár jó barátja Michael Dewitt tervelte ki a gyilkosságot. A bizonyítékokat a cobaincase.com oldalon tárta fel. A nyomozó anno felkereste a Seattle-ben található Lake Washington-i házat is, ahol Kurt meghalt, de a holttestet nem fedezte fel.

A búcsúlevélről sokan úgy vélik, hogy Kurt valójában csak a zeneiparból akart kiszállni, ráadásul a levél utolsó két sorát nem ugyanaz a kéz írta, mint a többi részt.

Az utolsó két sor pedig így hangzik:

Frances és Courtney, ott leszek az oltárotoknál. Courtney, kérlek folytasd, Francesért. Az életéért, ami sokkal boldogabb lesz nélkülem.

Szeretlek, szeretlek!

M

Kurt Cobain

www.dailymail.co.uk

Tom Grant azt állítja, hogy sem a tollon, sem a gyilkos fegyveren nem találtak egyetlen ujjlenyomatot, amely meglehetősen furcsa, hiszen valaki nem törölgetheti le gondosan a fegyverét, miután fejbe lőtte magát. És ha még ez sem lenne elég, a halálos dózisú heroint, amelyet Cobain vérében találtak feltehetőleg nem ő fecskendezte be magának. Orvosszakértők szerint ugyanis szinte fizikai képtelenség, hogy egy ekkora adag után valaki képes leszedni a karjáról a szíjat, arrébb tenni a droghoz használt cuccokat, felemelni a fegyvert és lelőni magát. Egyszerűen nincs rá idő – olvasható Tom Grant nyomozó, és a Ki ölte meg Kurt Cobain-t cmíű kötet szerzőinek Max Wallace and Ian Halperinnel folytatott 2004-es beszélgetésében.

Kurt Cobain

Forrás: www.ew.com

Cobain egy ideig hajléktalanként is élt

Kurt Cobain 1967. február 20-án született a Washington-i Aberdeenben. Anyja pincérnőként, apja pedig autószerelőként dolgozott, de a szülők hamar elváltak, az esemény pedig felborította a tehetséges és akkor még kiegyensúlyozott hét éves kisfiú életét.

Innentől kezdődött kálváriája: egy ideig anyjával lakott, de a nő új élettársa a későbbiekben megverte, és a karját is eltörte, így apjához menekült. Ott is csak egy ideig érezte jól magát, mert miután apja egy másik nővel kötötte össze az életét, és megszületett féltestvére Chadd, nem találta a helyét a családban. Apja állítólag nem bírta elviselni a kamaszodó Kurt Cobaint, így lepasszolta őt egyik barátjához, egy újjászületett-keresztény családhoz. Ez alatt az időszak alatt Kurt istentiszteletekre járt, és hithű kereszténnyé vált. A híres Lithium című dala erről az időszakról szól. Később aztán rövid időre visszaköltözött anyjához, aki utcára rakta, Kurt pedig egy ideig hajléktalanként élt a Wishkah folyónál. Ez az időszaka a „Something in the Way című Nirvana slágerben köszön vissza.

Kurt Cobain

www.cfox.com

Első gitárját a 14. születésnapjára kapta, középiskolai évei alatt pedig megalapította a Melvins nevű zenekart, amelynek próbáin összetalálkozott a Nirvana későbbi basszusgitárosával, Krist Novoseliccsel. 1989-ben felvették a Bleach című albumokat, de az akkori dobos Chad Chunningen stílusával elégedetlenek voltak, így lecserélték őt Dave Grohl-ra, akit ma a Foo Fighters énekes-gitárosaként ismeretünk. 1991-ben felvették új nagylemezüket a Nevermindot, amely egy csapásra világhírűvé tette a zenekart. Az óriási sikert Cobain nem bírta feldolgozni, gyűlölte az őt körülvevő rajongást és csinnadrattát, állítólag ez is közrejátszott halálában. Noha a Nirvanának mindössze három lemeze jelent meg, népszerűségük a mai napig töretlen: generációk nőttek és nőnek fel dalaikon azóta is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top