+ Ajánló

Szabad Szájjal és Pesti Izével a normális közéletért

A karikatúrák soha nem öncélúak: céljuk – a szórakoztatás igénye mellett – érzelmi állásfoglalást kelteni az ábrázolt társadalmi ügyekben, az adott lap aktuális politikai irányvonala szerint.

Borsszem Jankótól Ludas Matyiig címmel nyílik kiállítás 2015. április 1-jén, szerdán az Országos Széchényi Könyvtár 7. emeletén. A kiállítás a magyar vicclapok, régies szóhasználattal: élclapok történetét mutatja be, melyek mindenkor hűen tükrözték koruk politikai helyzetét, hangulatát, társadalmi viszonyait, és a humor segítségével hívták fel a figyelmet azok visszásságaira, problémáira.

tumblr_nm0zskPQAA1qf42k7o2_500

Az I. világháború után a vicclapok népszerűsége csökkent, a korábbi lapok közül több meg is szűnt. A két világháború közötti időszakban, illetve a II. világháború alatt alig jelent meg újabb vicclap. A II. világháború után indult vicclapok végleg szakítottak a 19. századi tipográfiai hagyományokkal, szerkezetileg, képileg új formákat képviseltek. (Ludas Matyi, Szabad Száj, Pesti Izé). Az újonnan indult vicclapok rövid életűek voltak, és a koalíciós évek lezárultával csak a Ludas Matyi maradt az olvasók számára, amely az 1950-es évek közepéig kifejezetten a kommunista párt propagandalapjaként funkcionált, és csak a hatvanas évektől vált emberközelibbé a humora.

A kiállítás a könyvtár hetedik szintjén, a katalógustérben tekinthető meg 2015. április 1-jétől július 12-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében. Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top