+ Képzőművészet

Böszörményi István: képtelenség együttműködnöm a korrumpálódott városvezetéssel

Böszörményi István

A Böszörményi István ellen indult eljárás ügyében a Pécsi Járásbíróság február 9-én hozott döntést, amely alapján a művészt garázdaságért elítélték.

Ahogy azt korábban már megírtuk, garázdaságért ítélték el Böszörményi István szobrászművészt, aki tavaly év végén liszttel öntötte le a Pécs belvárosában az akkoriban felavatott Weöres Sándor-szobrot, a botrány azonban továbbgyűrűzött.

A pécsi önkormányzat megrendelésére, a Kligl Sándor által elkészített köztéri mű felállítása ellen több pécsi értelmiségi és szobrászművész is jelenlétével tiltakozott tavaly novemberben, ám közülük csak Böszörményi István szánta el magát tényleges akcióra. Mint ismeretes 1 kiló lisztet szórt a 18,4 millió forintba kerülő szoborra, miközben a következőket kiabálta:

ordenáré giccsszobrász készítette az alkotást, s szégyen, hogy Pécs Kligl Sándortól rendelt munkát

Böszörményi szerint a szobor kivitelezése giccses és silány, a pályáztatás módja pedig tisztességtelen: Kligl ugyanis az NKA elnökségi tagja, ráadásul az NKA-t is igazgató minisztérium, az Emmi közigazgatási államtitkárával, Lengyel Györgyivel él együtt. Az összeférhetetlenséget úgy kerülték meg, hogy Pécs fideszes polgármestere Páva Zsolt rendelte a Weöres-szobrot, ragaszkodva Kligl úr kivitelezéséhez, akitől mellesleg Pécsen kívül Gárdony, Velence, Szolnok és Budapest is kért egy-egy remekbe szabott művet a fővárosi Fradi-stadionhoz és az Operaházhoz – írta az Index.

A Böszörményi ellen indult eljárás ügyében a Pécsi Járásbíróság február 9-én hozott döntést, amely alapján a művészt garázdaságért elítélték, ám elzárás vagy pénzbüntetés helyett a lehető legenyhébb ítéletben, azaz figyelmeztetésben részesítették.

A művész március 22-én azonban nyílt levelet intézett a PTE Művészeti Kar rektorhelyettesének, Lengyel Péternek, amelyben saját szobra felállítása ellen tiltakozik, ha feltételeit nem teljesítik.

Idézet a levélből:

NEM ÁLLÍTOK SZOBROT, ÉS NEM JÁRULOK HOZZÁ, EGYETLEN SZOBROM FELÁLLÍTÁSÁHOZ PÉCS VÁROS TERÜLETÉN,

amíg: Papírom van arról, hogy garázda vagyok, és azt jogerős bírói döntés nem vonja vissza.

amíg: Kligl Sándor szobra ott áll Pécs belvárosában.

amíg: Nem indul eljárás, a Kligl-zsűri jegyzőkönyvek meghamisítói ellen.

amíg: Nem vizsgálják ki a Kligl szobormegbízásainak korrupciós szálait, és nem vonják felelősségre az érintetteket.

amíg: Az utolsó fillérig nem szerzik vissza a Weöres Sándor szoborra kiadott közpénzeket.

amíg: Páva Zsolt, saját zsebből nem fizeti vissza, a Leonardo-remake kiállítás deficitjét.

amíg: Az így visszaszerzett pénzeket maradéktalanul, új modern művek létrehozására nem fordítják.”

Böszörményi lapunk kérdésére elmondta, hogy azóta választ is kapott levelére:

Döntésemet tiszteletben tartják, kiveszik a pályázatukból a szobromat. Innentől kezdve, a levél üzenete már nem a Művészeti Karnak, hanem Pécs város vezetésének szól, amelynek döntései egyértelműen összefüggésbe hozhatók a Weöres-szobor körül kialakult helyzettel és a novemberi tiltakozóakciómmal. Létrejött egy bizalmi válság, melynek következtében a továbbiakban képtelenség együttműködnöm a korrumpálódott városvezetéssel. Ennek következményeit elszenvedi a város, az egyetem, és elszenvedem saját magam is

nyilatkozta a művész.

Az igazsághoz ugyanis az is hozzátartozik, hogy maga a művészeti kar is ellenezte a Kligl-szobor felállítását, akik továbbra is elvitetnék a művet a városból. Tiltakozó petíciójukat 850 művész írta alá országszerte, a városvezetés azonban eddig nem reagált a követelésre – olvasható a Népszabadság cikkében.

A nyílt levélben szereplő pályázat egyébként az egyetem 14 egykori növendékének műveit a Zsolnay Kulturális Negyedben bemutató kiállítására vonatkozik, amelyek között az eredeti tervek szerint Böszörményi egyik szobra is szerepelt volna.

Ez a tiltakozóakció alig volt megtervezve, vagyis a kétségbeesett helyzet szülte a megoldást, amelynek hatása minden előzetes várakozást felülmúlt. Tiltakozó akcióim nyilvánosak, tervezésük viszont nem az. Senki sem lehet nyugodt, egy pillanatig sem.

– reagálta a szobrászművész arra a felvetésünkre, hogy tervez-e a közeljövőben a lisztes akcióhoz hasonló tiltakozást.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top