+ Film

Elhunyt Milos Forman operatőre, Miroslav Ondrícek

ondrícek

Forman és Ondrícek együttműködése már a hatvanas években elkezdődött, és Forman Egyesült Államokba való távozása, Csehszlovákia 1968 augusztusi szovjet megszállása után is folytatódott

Nyolcvanéves korában elhunyt Miroslav Ondrícek neves cseh operatőr.

A művész, aki elsősorban Milos Forman filmjeinek operatőreként vált ismertté és elismertté a világban, szombaton este Prágában halt meg – közölte a művész családja vasárnap.

Forman és Ondrícek együttműködése már a hatvanas években elkezdődött, és Forman Egyesült Államokba való távozása, Csehszlovákia 1968 augusztusi szovjet megszállása után is folytatódott. Ondríceket a filmvilágban Forman „udvari” operatőreként ismerték.

A hatvanas években Ondrícek fényképezte Milos Forman Tűz van, babám! című filmjét amely az új csehszlovák filmiskola egyik leghíresebb alkotása. A nyolcvanas években szintén Ondrícek állt a kamera mögött, amikor Forman – már amerikai filmrendezőként – elkészítette Amadeus című Oscar-díjas filmjét.

Miroslav Ondrícek összesen több mint negyven film operatőre volt. Filmjei felét külföldön, többnyire az Egyesült Államokban forgatta. A Ragtime című filmért és az Amadeus-ért Oscar-díjra is jelölték. Az amerikai operatőrök szövetsége 2004-ben nemzetközi életműdíjjal tüntette ki.

A cseh sajtó méltatása szerint halálával a cseh filmművészet egyik legjelentősebb személyisége távozott.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top