+ Színház

Ha még nem ismerted volna a három köpés szabályát

A „kéz- és lábtörést!” tényleg nagyon snassz, ezért a babonás színészek a színpadra lépés előtt hármat köpnek. A Fidelio összeszedett pár különleges kulisszatitkot a színházi világnapra.

A legtöbb színház nézőterén minden előadáson ül egy rendőr és egy orvos a vészhelyzetek esetére. Régen tűzoltó is csatlakozott hozzájuk, írja a Fidelio.hu a színházi világnap alkalmából írt cikkében. Tűzoltó már nincs, de még ma is vasfüggöny választja el a színpadot a nézőtérről: tűz esetén így nem terjednek át egyik térről a másikra a lángok.

Nemcsak azért sötét színűek a nézőtér ülései, hogy ne koszolódjanak össze. A színészeket pszichológiailag befolyásolja, ha félház van, így viszont nem tűnnek fel annyira az üres helyek.

A földhöz vágott pohár, palack nem üvegből van, hanem cukorból. Ha a színpadon behúznak egy színésznek, és véreznie kell, bekap egy piros folyadékkal teli kapszulát, és ráharap.

Theater_Baden-Baden-22-gje

Magyarországon mindig ráhagynak 7 percet az előadás kezdésére, ezért is a 7óra7.hu a neve az egyik meghatározó színházszakmai portálnak. Ezzel szemben külföldön óramű pontossággal kezdenek.

A színészek rugós késsel „szúrják” le egymást, aminek visszahúzódik a pengéje. Optimális esetben. A legenda szerint előfordult már, hogy a rugó nem működött, de a színész túlélte.

Mi történik, ha egy színésznek zenés előadás előtt elmegy a hangja? A kalciuminjekció nem túl egészséges megoldás, de átmenetileg orvosolja a problémát: pár órára ellazítja a torkot.

Kétféle jutalomjáték van: ma leginkább akkor használjuk a kifejezést, amikor egy idős, megbecsült színésznek választanak darabot, régebben viszont azt jelentette, hogy az előadás bevételét vagy egy részét egy bizonyos színész kapta meg – az övé volt a jutalomjáték.

Ha a színpadon valaki újságból vagy könyvből olvas fel, azt a szöveget általában nem szokta megtanulni, bele van ragasztva nagy betűkkel.

Beugrásnak nevezzük azt, amikor egy színésznek kell belépnie hirtelen egy szerepre kollégája helyett. Ilyenkor aznap reggelig illik szólni a beugrónak, akivel gyorsan lepróbálják az előadást. Előfordul, hogy este a példánnyal a kezében játssza el a szerepet a beugró színész, akinek ezt követően további két előadást szoktak még adni.

A színészek sosem kívánnak egymásnak szerencsét színpadra lépés előtt babonából. Helyette hármat köpnek, vagy egyszerűen csak annyit mondanak: „Kéz- és lábtörést!”, olvasható az összeállításban.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top