+ Ajánló

Feltárt titkok Péterfy Gergely Aegon-díjának hátterében

péterfy_aegon

2015-ben Péterfy Gergely kapta a jubileumi Aegon Művészeti Díjat. Fény derült a titokra, ahogy a többi felmerült kérdésre is választ kaptunk!

Minden évben tíz kiemelkedő könyvre hívja fel a figyelmemet a Díj, kimondani is nagyszerű: az elmúlt tíz év száz értékes olvasnivalót ajánlott az olvasóknak és nekem. Nagyon nagy öröm számomra, hogy amikor a magántőke sosem látott mértékben vonul ki a kultúrából, az Aegon Magyarország továbbra is változatlan feltételekkel támogatja a minőségi magyar irodalmat, és hozzájárul ahhoz, hogy új, olvasni szerető generációk nőjenek fel – mondta Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója a jubileumi díj kapcsán.

Arra edzettem, hogy meg tudjam írni, ezzel a magam babérját learattam… A többi nem rajtam múlik. Ráadásul kitűnő kollégák készültek el kitűnő regényeikkel az idén, és hogy mi volt az idei év regénye, azt majd megmondják ötven év múlva…

– nyilatkozta a szerző tavaly augusztusban Papp Sándor Zsigmond kérdésére felelve, s ha csak a rövidített listát nézzük, akkor is egyet kell vele értenünk:

Dragomán György: Máglya, Magvető Kiadó
Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk-változat,               Magvető Kiadó
Havasréti József: Űrérzékeny lelkek, Magvető Kiadó
Kiss Tibor Noé: Aludnod kellene, Magvető Kiadó
Péterfy Gergely: Kitömött barbár, Pesti Kalligram
Szijj Ferenc: Agyag és kátrány – Fényleírás,        Magvető Kiadó
Szilasi László: A harmadik híd, Magvető Kiadó
Térey János: Átkelés Budapesten, Libri Könyvkiadó Kft.
Tóth Krisztina: Pillanatragasztó, Magvető Kiadó
Závada Pál: Természetes fény, Magvető Kiadó

A Librarius számára Szerbhorváth György készített interjút a szerzővel, s arra is érdemes odafigyelni, hogy Mészáros Sándor is nyilatkozott arról, hogy „Az év könyve lehet a Kitömött barbár!

A díj függetlenségének egyik záloga, hogy a zsűri tagjainak kiléte egészen a mai napig titokban maradt. Viszont most már nincs értelme a titkolódzásnak, lássuk, kik azok, akik talán – eddig talán nem nyilvánvaló – nem is sejtett kánonképző erővel bírnak:

2015-ben a zsűri elnöke Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, egyetemi tanár, a zsűritagok: Bazsányi Sándor kritikus, Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, Keresztesi József, Nagy Gabriella, Reményi József Tamás kritikusok és Saly Noémi irodalomtörténész.

Az Aegon Művészeti Díj ünnepélyes gálaestje 2015. április 8-án 19.00-kor lesz a Katona József Színházban. A szerzőt Szegedy-Maszák Mihály laudálja.

(A Péterfy Gergelyt ábrázoló fénykép Valuska Gábor munkája.)

A következő oldalon érdekességként közöljük a Péterfy Gergely díjátadón készített szefijét, a zsűri tagjainak névjegyzékét, és kivonatos szakmai életrajzukat. Érdemes lapozni és latolgatni, ki mire voksolhatott…

Oldalak: 1 2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top