+ Tudomány

Egy szökevénycsillag megdöntötte a galaktikus sebességrekordot

szökevénycsillag

Ez az ilyen típusú objektumok esetében mért eddigi legnagyobb sebesség a Galaxisban. A csillag végül el is fogja hagyni a Tejútrendszert.

Az US708 jelű szökevénycsillag 1200 km/s-os sebességgel mozog, ami az ilyen típusú objektumok esetében mért eddigi legnagyobb sebesség a Galaxisban. A csillag végül el is fogja hagyni a Tejútrendszert – írja a csillagaszat.hu.

A Stephan Geier (ESO) vezetése alatt álló nemzetközi kutatócsoport által vizsgált US708 katalógusjelű csillag 1200 km/s-os sebességgel mozog, ami az eddigi legnagyobb, az ún. hipersebességű csillagok (hypervelocity stars, HVS) esetében detektált sebesség a Tejútrendszerben. Bőven elég ahhoz, hogy a Galaxis gravitációs tere ne tudja visszatartani és az US708 végül elhagyja csillagvárosunkat. A kutatók úgy vélik, az objektum valaha egy kettős rendszerben keringett, amelynek másik komponense egy fehér törpe volt. Utóbbi Ia típusú szupernóva-robbanást produkált, amelynek következtében “kirúgta” az US708-at a rendszerből, elindítva a Tejútrendszert elhagyó pályáján. A rekorddöntésen kívül az eredmény azért is fontos, mivel ismét ráirányítja a figyelmet az Ia típusú szupernóva-robbanásokra, amelyek ún. standard gyertyaként fontos szerepet játszanak a kozmikus távolságskála kalibrálásában, ezáltal pedig az univerzum tágulásának vizsgálatában.

A cikk folytatását a csillagaszat.hu oldalon olvashatod.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top