+ Irodalom

Jövőre temetik Petőfi Sándort

Petőfi

A temetés időpontját is kitűzték: 2016. július 17. A legutóbbi kínai csontvizsgálatok eredményeire és az ezután következő feladatokra összpontosítottak a pénteki budapesti nemzetközi sajtótájékoztatón.

Több mint huszonöt év elteltével a szibériai Petőfi-ügyben szenzációs fordulatot jelentett be Morvai Ferenc, a Megamorv Petőfi Bizottság elnöke. A Barguzinban talált csontok 99 százalékban megegyeznek a Petőfi-család genetikai mintáival.

Érintőlegesen szóba kerültek a korábbi küzdelmek, de inkább a legutóbbi kínai csontvizsgálatok eredményeire és az ezután következő feladatokra összpontosított a pénteki budapesti nemzetközi sajtótájékoztatón.

Megjegyezte:

az igazság most már győzedelmeskedni fog, de az kétségtelen, hogy – a nagy temetésre célozva – ezután jön a neheze.

Petőfi Sándor édesanyja oldalági leszármazottai és a barguzini csontminta genetikai összehasonlítását a kínai Igazságügy Minisztérium által megbízott kutatóközpont végeztette el Morvai. Amint azt Li Chengtao igazgató elmondta: a vizsgálat a mitokondriális magas szintű változásban 99,2-99,9 százalékos azonosságot mutatnak a vérminták a barguzini csontmintával.

A Megamorv Petőfi Bizottság rendkívüli ülésen döntöttek arról, hogy alapítványt hoznak létre, melynek égisze alatt kegyeleti bizottságot szerveznek a költő földi maradványainak eltemetése érdekében, valamint a forradalmár költő emlékének ápolására.

A temetés időpontját is kitűzték: 2016. július 17. (Barguzinban ezen a napon került elő a lelet.)

A sajtótájékoztatón Csank Csaba a szibériai teória előzményeit foglalta össze, Varga Béla régész pedig arról beszélt, hogy miért Petőfié a megtalált csontok.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top