+ Film

A katolikus lobbi soha nem engedte volna meg, hogy Borbély Szilárd megszólalhasson egy Pilinszky-filmben

Borbély Szilárd

Kirilla Teréznek van egy megrázó története Borbély Szilárd és a tervezett Pilinszky-film kapcsolatáról. A pilinszkyfilm. wordpress.com-on így ír:

Kirilla Teréznek van egy megrázó története Borbély Szilárd és a tervezett Pilinszky-film kapcsolatáról. A pilinszkyfilm. wordpress.com-on így ír:

Amikor a Pilinszky-filmet terveztem, néhány évvel ezelőtt, egy rövid megbeszélés erejéig találkoztam Borbély Szilárddal, az egyik irodalmi estje helyszínén, amin részt vettem, és megkértem, hogy – ha majd a pályázaton nyer a szinopszis – beszéljen nekem az ő nagyon egyéni Pilinszky-olvasatáról. Örömmel beleegyezett, és meg is adta az e-mail címét. Ezzel váltunk el. Közben telt-múlt az idő, sok víz lefolyt a Dunán, míg a pályázat támogatva lett. A pályázati döntés előtt kb. két hónappal Szilárd meghalt. Közvetlenül a halála után pár nappal fönt jártam a Ménesi úton, az Irodalomtudományi Intézetben, és az egyik ottani munkatárssal beszélgetve, aki a filmben szakértőként lett föltüntetve, és egyébként egy katolikus irodalmi lap szerkesztője, megemlítettem neki, hogy számomra Borbély Szilárd lehetséges interjúalanyként is óriási veszteség. Elképedtem a tudományos munkatárs válaszán: szó szerint nem vagyok hajlandó leírni a mondatait, pedig kitörölhetetlenül az emlékezetembe vésődött, annyira fájdalmas és sértő Szilárdra nézve, de a lényeg, hogy az illető világossá tette számomra: a katolikus lobbi soha nem engedné meg, hogy Borbély Szilárd megszólalhasson egy Pilinszky-filmben. Nem túlzok, ha azt mondom, ott és akkor, hallgatva a szavait, a sírás fojtogatta a torkomat.

Az írás folytatását itt találod.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top