+ Jegyzet

A hús-lobbinak sikerült megtörnie a vasárnapi nyitvatartási tilalmat!

vasárnapi

Sokan reménykedtek, abban, hogy a kötelező zárvatartás csak vicc. Azt nem tudta megtippelni senki, hogy melyik ágazatnak sikerül könnyítést eszközölnie.

Komoly érvek hangzottak el az elmúlt időben a boltok vasárnapi bezárását előíró – „keresztény, de mokratikus” –törvény ellen. A törvény megalkotóit és megszavazóit – ezideig úgy tűnt – nem lehet megingatni: márpedig a boltok zárva lesznek vasárnap, akkor is, ha senki nem látja értelmét! Voltak, akik saját lobbi-erejükben csalatkozva kezdtek átszervezésbe, s voltak, akik csak fanyalogtak és számolgattak. Egyesek abban bíztak, hogy bizonyos döntéshozókhoz közeli érdekcsoportok majd rést nyitnak, amit aztán később akkorára lehet tágítani, hogy magától jelentőségét veszíti a korlátozás.

Arra viszont senki nem számított, amit egyelőre csak egy vidéki újságban találtunk meg,

vasárnapi

Húsbolt a Széna téren… (fotó: fortepan.hu)

Úgy tűnik, végül a húsiparnak sikerült, ami másoknak nem. A hír így hangzik:

Vasárnapi húsvásárlás. A házi asszonyok nagy örömére fog szolgálni a kerekedelemügyi miniszternek ama legújabb határozata, mely szerint a mészáros, hentes és kolbászkészítő ipar a vasárnapi munkaszünetről szóló törvény rendelkezése alól kivételt képez. Kimondta ugyanis a miniszter, hogy a nevezett iparágak űzői a munkaszüneti napokon is nemcsak előállíthatják és elárusíthatják, hanem délelőtti 11 óráig szállíthatják is áruikat.

vasárnapiHitetlenkedők kedvéért a mínuszos hír fotóját is közöljük, s a forrást is megnevezzük: A Kőszeg és Vidéke című lap második oldalán jelent meg a híradás. Nem is olyan régen: 1892. január 24-én.

***

A vasárnapokra tervezett nyitvatartási tilalom hasznáról és káráról már korábban is szóltunk, hitet tettünk amellett, hogy a döntés által felszámolható még a szegénység is, a témához kapcsolódva leközöltünk egy apokrif Horthy mesét, és piszkosul aggódtunk a hagyományokért is. A képek – a cikk kivételével – a fortepan.hu oldalról szármanak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top