+ művészet & politika

Az Iszlám Állam műtárgyrongálása az emberiség emlékezete elleni támadás

iszlám állam

Azt várjuk, hogy reagáljon a Nemzetközi Büntetőbíróság, ez nagyon fontos, mert a nemzetközi közösség egy jelentős részét mozgósítani fogja – mondta a párizsi székhelyű szervezet vezetője újságíróknak.

Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója pénteken a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz(ICC) fordult az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által Moszulban tönkretett műtárgyak ügyében.

Azt várjuk, hogy reagáljon a Nemzetközi Büntetőbíróság, ez nagyon fontos, mert a nemzetközi közösség egy jelentős részét mozgósítani fogja

– mondta a párizsi székhelyű szervezet vezetője újságíróknak. Jelezte, hogy ez ügyben levelet is írt Fatou Bensoudának, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének.

Nemzetközi koalíciót hozunk létre a kulturális javak csempészése ellen

– tette hozzá az UNESCO főigazgatója. Emlékeztetett arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 12-én határozatban ítélte el a kulturális javak tönkretételét és intézkedéseket foganatosított az illegális kereskedelem elleni harc érdekében.

Bokova szerint:

Kulturális tisztogatás, a kulturális örökség tudatos lerombolása zajlik Irakban, amelynek célkeresztjében az Irakban élő különböző közösségek állnak.

Csütörtökön az UNESCO vezetője kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökét, hívjon össze egy rendkívüli ülést az iraki kulturális örökség védelme érdekében.

Az UNESCO vezetője szerint:

A tragédiának nemcsak kulturális vonzatai vannak, hanem jelentős biztonsági tétje is, miután az Iszlám Állam terrorstratégiájának célja a lakosság destabilizálása és manipulálása, és a szervezet dominanciájának biztosítása.

Az Iszlám Állam csütörtökön tett fel az internetre egy videofelvételt, amely szerint emberei kalapácsokkal és fúrógépekkel zúznak szét több ókori tárgyi leletet az észak-iraki Moszul város egyik múzeumában, valamint az ugyancsak a városban fekvő, az asszír birodalom egykori fővárosához, Ninivéhez vezető hatalmas kapuk egyikénél, a Nirgal Kapunál. Az ötperces felvételen néhány szakállas férfi több nagy szobrot rongál meg és tör össze, köztük egy szárnyas bika alakjában ábrázolt asszíriai istenét, amely az időszámításunk előtti IX. századból származik.

iszlám állam

A felvétel valóságos tiltakozáshullámot váltott ki pénteken.

A térség lakossága által átélt tragédia után ezek a rombolások új korszakot nyitnak az erőszakban és a szörnyűségben, miután az emberiség emlékezetét vették célba abban a régióban, amely a civilizáció, az írás és a történelem bölcsője

– írta közleményében a Louvre. A világ egyik legjelentősebb múzeuma szerint a

ezeken a barbár tetteken keresztül a múzeumok létét kérdőjelezik meg, amelyek a párbeszéd, a tudás és a kölcsönös megértés helyszínei.

Jack Lang, a párizsi Arab Világ Intézetének igazgatója, korábbi francia kulturális miniszter pedig „a hitleri fasizmushoz” hasonlította az Iszlám Állam vallási és kulturális rombolásait.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top