+ Életmód

Hoffice: miért ne dolgozz más otthonában?

Így lehet kihasználni egy a szükségesnél jóval nagyobb nappalit vagy konyhát – oszd meg másokkal a teret!

Svédországból kezd elterjedni az otthoni irodák ötlete. A Hoffice elsősorban a szabadúszókat próbálja megmenteni az egyedül végzett munka magányosságától, a kávéházak zajosságától, és olyan városi közösségeket szervez, mely két legyet üt egy csapásra: az otthon kényelmességét ötvözi egy kellemes légközű irodával, mondja a Pop Up City.

A hoffice.nu oldalon ingyenesen regisztrálva fel lehet ajánlani a saját lakást, vagy bejelentkezni máshoz – ez esetben némi rágcsával vagy itallal felszerelkezve – hiszen a svédeknél a fika-pausa, a kávészünet nélkül elképzelhetetlen a munka.

A Hoffice ötlete a svéd közgazdásztól Christofer Gradin Franzentől indult, aki Indiában Sarvodaya Megmozduláson vett rész Sri Lankán hat hónapig, s egészen más dimenzióit tapasztalta meg a megosztásnak. Hazatérvén kihasználatlan térnek érezte a lakását, és egy barátjával együtt kezdtek el dolgozni otthon – s az ötlet bevált, 2013-tól egyre jobban elterjed.  Nemcsak Svédországban hódít azonban az ötlet, Kínában, Párizsban és Bécsben, valamint Kanadában is számos otthon-iroda nyílt már. Az ötlet elődje a holland Huiskamerkantoor kezdeményezés, de a Hoffice járhatóbbnak tűnik, hiszen világszerte egyre népszerűbb.

Így néz ki:

Hoffice_timeline_lengthy

1. regisztráció

2. találkozol az emberekkel, akikkel egy légtérben fogsz dolgozni

3. megtervezed a napi munkát, és nekilátsz

4. szünet

5. újra munka

6. közös étkezés

7. majd ünneplés

A Hoffice ugyanannak a nagyobb hullámnak a része, mely az otthonoknak az eredetitől eltérő funkciót talál – ilyen a lakáscsere vagy a couchsurfing is. hiszen nemcsak élünk, eszünk vagy a szabadidőnket töltjük otthon, hanem lassan a hagyományostól eltérő módokat is felfedezhetünk.

Így lehet kihasználni egy a szükségesnél jóval nagyobb nappalit vagy konyhát például – hasonló cipőben járókkal meg lehet osztani az egy személynek túl nagy teret, s egyúttal társaságunk is akad, ha már társas lények vagyunk. Az, hogy megosztjuk a dolgainkat másokkal, hovatovább egyre inkább köztudatba kerül, és szép lassan megváltoztatja, hogy hogyan észleljük a közös és a magán tereinket.

5 hozzászólás

5 Comments

  1. Mesi szerint:

    Kicsit félreérthető a cím. Olyan, mintha arra szólítana fel, hogy ne dolgozzak másnál… 🙂

  2. okos szerint:

    Gratulálok a cikkhez, csak a címben szereplő kérdést nem sikerült megválaszolni! Emelett a tartalma felér egy híg ürülékkel.

  3. szerint:

    A cikk okés, de a címe mást jelent, mint amiről szól. Egyébként én támogatom a kezdeményezést. Sharing economy ftw!

  4. Igaz, a cím a kevésbé evidens hangsúllyal érvényes. A lényeg azért megmarad: miért ne? (Avagy egyszer élünk, ezt is ki lehet próbálni.)

  5. Béla szerint:

    A címet javaslom kijavítani a következő módon: „miért ne dolgozHATNÁL más otthonában?”

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top