+ Film

Hullik a hó, folyik a vér

Fargo

Adva van egy legendás krimi, melyben tulajdonképpen minden és mindenki a helyén van. Majdnem 20 évvel később az FX csatorna úgy dönt, leporolja a klasszikust, majd egy spin-off sorozat formájában újragondolja azt. Vajon jól sikerült? Lássuk!

Végy egy bájos, havas kisvárost egyszerű, szerethető rendőrrel, adj hozzá egy gyilkosságot! Sőt, ne is egyet! Valahogy így néz ki a Fargo receptje, amit a Coen-fivérek (Joel Coen, Ethan Coen) 1996-ban kifőztek. A végeredmény, a Fargo a filmtörténet egyik legendás krimije lett. Az FX Productions ebből készített tízrészes sorozatot, melynek első évadját a magyar AMC csatornán vetítik szerdánként.

Egyszerű, akár egy pofon

A széria forgatókönyvét Noah Hawley írta, a sztori savát-borsát jelen esetben is sok-sok félreértés, véletlen, és persze az emberi gyarlóság, kegyetlenség adja. Szereplőink tipikus figurák. Lester Nygaardot (Martin Freeman) megpillantva nem tudjuk eldönteni, sírjunk-e vagy nevessünk, de találunk még talpraesett rendőrnőt, igazi bunkókat és szívtelen gyilkost is. Egyetlen gyilkosság lavinát indít el. Ez a lavina úgy ahogy van, betemeti a kisvárost, az igazság őrei pedig fejüket vakarva nézik, hogy mivé lett a társadalom.

Véres és hűvös

A sorozat komoly erénye, hogy sikerült megteremtenie azt a vérrel nyakon öntött, hóval betakart fargós miliőt, amit a filmben Coenéknek. Mi, nézők nem tudjuk elönteni, hogy szívesen laknánk-e egy ilyen kisvárosban. Meg kell hagyni, van egyfajta romantikája, de isten ments, hogy mi is részesévé váljunk ennek a végeláthatatlan erőszaksorozatnak. Ha már itt tartunk, pozitív hősöket nehezen találunk Noah Hawley Fargójában. Maximum a rendőröket, de ők olyan unalmasak, hogy nehezünkre esik velük azonosulni. A valóban izgalmas karaktereknek mind vaj van a füle mögött. Nem is kevés. A széria egyik legmarkánsabb figurája kétségkívül a gyilkológép Lorne Malvo (Billy Bob Thornton), aki olyan stílusosan beszél, gyilkol, hogy öröm nézni. Az embernek rögtön beugrik a Nem vénnek való vidék pszichopatája, Anton Chigurh, aki hasonló eleganciával rendezett vérfürdőket. Billy Bob Thornton számára a Fargo egy olyasmi jutalomjáték lehetett, mint Matthew McConaughey-nek a True Detective.  A Coen tesók executive producerként lettek feltüntetve a stáblistán. Annak ellenére, hogy nem ők ültek a rendezői székben, erősen érezhető a coenes feeling. Abszurd fekete humorból és iróniából például jelesre vizsgázott a széria, és a jó értelemben vett hatásvadász képi világ is stimmel.

Fargo

A kép forrása: wired.com

Van ott még, ahonnan ez jött

Az már biztos, hogy senkinek sem lesznek Fargo elvonási tünetei. Ősszel jön a sorozat második évada, melyet szintén két Coen fivérek film (A halál keresztútján, Az ember, aki ott se volt) ihletett meg, a főszerepben pedig Kirsten Dunst és Jesse Plemons látható majd. A kérdés már csak az, sikerül-e túlszárnyalni az első évadot, vagy az FX túl magasra tette a lécet saját magának?

 

https://www.youtube.com/watch?v=Twn5sa2kL1U

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top