+ Természet

Van-e még Magyarországon csillagos ég?

A fényszennyezés káprázást, birtokháborítást okoz. A Bükki Nemzeti Park csillagoségbolt-parkká szeretne válni.

Felmérik a Bükki Nemzeti Park fényszennyezettségét a csillagoségbolt-park cím megszerzéséért. A tisztán látható csillagos ég ma már ritka Magyarországon.

A fotón Novák Richárd, a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület munkatársa az égboltot fotózza a Bükk-fennsíkon, Répáshuta közelében 2015. február 12-én este. A csillagoségbolt-park cím megszerzésének érdekében a Bükki Nemzeti Park fényszennyezettségének felmérését végzik. Magyarországon eddig a Zselici Tájvédelmi Körzet és Hortobágyi Nemzeti Park nyerte el a nemzetközi csillagoségbolt-park címet.

A fényszennyezés ma Magyarország egének jó részét érinti. A Csillagparkok szerint a fényszennyezés az a mesterséges fény, ami nem kizárólag a megvilágítandó felületre, irányba és nem a megfelelő időszakban jut, ezzel káprázást, birtokháborítást, az égbolt mesterséges fénylését, vagy bármi más nem kívánatos környezeti hatást okoz.

Aki azonban kíváncsi a tiszta, csillagos égboltra, lehetőség van csillagsétákra a választott nemzeti parkban.

Egy éjszakai túra már önmagában is különleges élmény, hiszen ilyenkor az emberi érzékelés is más, a látás és a hallás kiélesedik, egészen más arcát mutatja a természet. Az állatvilág egy része is ilyenkor éled, így amellett, hogy a csillagos égboltban gyönyörködhetnek, több éjszakai állatfaj rejtett életét is megismerhetik a nemzeti parki „csillagséták” kirándulói.

eszl_fenyterkep_romerp_k

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top