+ Történelem

Hét millió forintot adtak egyetlen hajtincsért

Hét millió forintot adtak egyetlen hajtincsért - Abraham Lincoln

Horribilis áron keltek el a százötven évvel ezelőtt elkövetett merénylet dokumentumai és bizonyítékai Amerikában.

Pontosabban hét millió forintnak megfelelő dollárt. Ennyiért kelt el Abraham Lincoln egyetlen hajtincse a hétvégén egy dallasi árverésen.

A Lincolnhoz és gyilkosához, John Wilkes Booth-hoz kapcsolódó hatalmas magángyűjtemény összesen háromszáz emléktárgyra rúg.  A kollekciót öt évtized alatt gyűjtötte össze a történelmi érdeklődésű Donald Dow, néhai texasi galériatulajdonos, aki fia szerint megszállottja volt az elnökgyilkosságoknak.

Abraham Lincoln amerikai elnököt 1865. április 14-én lőtték le, a politikus másnap belehalt sérüléseibe. A százötven évvel ezelőtti merénylethez tartozó dokumentumok kétszeresen felülmúlták a várakozásokat: a komplett gyűjtemény 804 ezer dollárt hozott a konyhára. A tincs, amelyet Joseph Barnes tisztifőorvos nem sokkal az elnök lelövése után vágott le Lincoln hajából, 25 ezer dollárért talált vevőre. Az árverésen gazdára találtak még olyan ritkaságok is, mint a Booth ellen kiadott katonai elfogatóparancs, a szemtanúk írásos vallomásai, valamint a merénylőt lelövő katonatiszt aláírása.

Az árverést lebonyolító Heritage Auctions aukciósház szerint Booth cselekedetét annyira visszataszítónak találta a korabeli közvélemény, hogy majdnem minden, vele kapcsolatos dokumentumot megsemmisítettek, ezért rendkívül ritka és értékes bármi, ami 150 év elteltével előkerül róla.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top