+ Tudomány

Két új bolygó a Naprendszerben?

neptunusz

Tucatnyi Neptunuszon túli objektum viselkedését vizsgálva váratlan adatokat kaptak, amelyekből arra a következtetésre jutottak, hogy legalább két planéta rejtőzik a Neptunusz mögött.

Két új ismeretlen bolygó is rejtőzhet a Naprendszerben brit és spanyol kutatók szerint, akik a Neptunusz mögötti területen mozgó objektumok pályaadataiból következtettek arra, hogy azt ismeretlen bolygók befolyásolhatják.

A Csillagászok Nemzetközi Egyesülete 2006-ban megvonta a Plútótól a bolygóstátuszt, mivel mérete miatt csak törpebolygónak számít. Így a Naprendszer bolygóinak száma nyolcra csökkent.

Ezzel azonban nem ért véget a világ csillagászainak évtizedes vitája arról, hogy léteznek-e más bolygók a Plútón túl.

A Neptunusz mögött legalább két planéta rejtőzik

– írták a kutatók a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters című online csillagászati szaklapban.

Következtetésükhöz tucatnyi Neptunuszon túli objektum (ETNO) viselkedésének tanulmányozása vezetett. Olyan „váratlan adatokat” kaptak pályájukról, amelyek alapján „azt hihetjük, láthatatlan erők módosítják azokat” – mondta Carlos de la Fuente Marcos, a madridi Complutense Egyetem kutatója a Sinc spanyol tudományos információs portálnak.

Úgy véljük, a legvalószínűbb magyarázat, hogy ismeretlen bolygók léteznek a Neptunuszon és a Plútón túl. Pontos számukat nem tudni, mivel korlátozott számban állnak rendelkezésünkre adatok, ám számításaink alapján legalább kettő lehet.

Elismerik azonban, hogy elméletük ellentétben áll a Naprendszer kialakulása jelenleg elfogadott modelljével, mely szerint a Neptunuszon túli övben nincs több bolygó.

Ugyan számításaikat kisszámú objektumra alapozták, azt ígérték, a következő hónapokban további nagyobb mintán alapuló eredményeket tesznek közzé.

Ha sikerül megerősítenünk őket, eredményeink forradalmasíthatják a csillagászatot

– mondta de la Fuente Marcos.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top