+ Média

Pár perc alatt fogyott el a Charlie Hebdo egy millió példánya

Pár perc alatt elfogyott a Charlie Hebdo egy millió példánya

A francia rádiók és televíziók tudósításai szerint a bódék előtt hajnalban várakozó emberek többsége nem feküdt le éjszaka, nehogy lemaradjon a történelmi lapszámról.

Néhány perc alatt elkapkodták Franciaországban a Charlie Hebdo szatirikus hetilap ma reggel megjelent új számát. Már az újságosbódék reggeli nyitása előtt hosszú sorokban várakoztak az emberek, a készletek néhány perc alatt kifogytak. 

A kiadó reggel bejelentette: az óriási keresletre való tekintettel a tervezett 3 millióról 5 millióra emelik a példányszámot. A Charlie Hebdo átlagos példányszáma 30 ezer.

A párizsi Gare de l,Est pályaudvarán nyitott először az újságos, reggel 6 órakor és fél 7-kor már nem lehetett a lapot kapni. A hoppon maradt és csalódott vásárlók többsége a Charlie Hebdo helyett így megvette a Le Canard Enchainé nevű újságot, Franciaország másik és legnagyobb szatirikus hetilapját, amelynek címlapján a Charlie Hebdo meggyilkolt újságíróival való szolidaritásként a következő mondat olvasható:

Gyerünk, srácok, ne hagyjátok magatokat lemészárolni

Ezt egyébként az egyik áldozatul esett karikaturista, Cabu mondta egyszer. A múlt héten a Charlie Hebdo ellen elkövetett merénylet után egy nappal a Le Canard Enchainé-t is megfenyegették, a lap a következő üzenetet kapta: „Te következel.”

A frissen megjelent Charlie Hebdo-lapszám címoldala így néz ki:

Pár perc alatt elfogyott a Charlie Hebdo egy millió példánya

 

A Libération és a Les InRockuptibles című lapok is nagy számban fogytak, ők Mohamed-karikatúrával a címlapjukon jelentek meg szerdán. Egy újságos a France Info hírrádióban lelkendezve így fogalmazott:

Hihetetlen, már hatvanan várakoztak a bolt előtt, amikor kinyitottam. Ilyet még soha nem láttam. A 450 példány, amit kaptam, 15 perc alatt elfogyott.

„Az emberek ennyire támogatják a szólásszabadságot!” – tette hozzá. Többen elmondták, hogy a vasárnapi terrorizmus elleni menet folytatásának érezték, hogy megvegyék a lapot, annak ellenére, hogy annak nem állandó olvasói. A francia rádiók és televíziók tudósításai szerint a bódék előtt hajnalban várakozó emberek többsége nem feküdt le éjszaka, nehogy lemaradjon a történelmi lapszámról.

A hetilap címlapját már hétfőn késő este bemutatta internetes oldalán a Libération, amelynek szerkesztőségében kaptak helyet a Charlie Hebdo munkatársai a múlt heti véres merénylet után. A címoldalon Mohamed prófétát ábrázolták. A lapban egyébként a megölt karikaturisták utolsó rajzai is láthatók.

Franciaországban még soha nem jelent meg újság ekkora példányszámban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top