+ Történelem

Felnyitottak egy 220 éves dobozt Bostonban – fotók

időkapszula

Az időkapszula több mint egy évszázaddal régebbi annál, mint amelyet 1901-ben rejtettek a legrégibb bostoni középület, az 1713-ban épült Old State House homlokzatán álló oroszlán fejébe.

Az ember szeret nyomot hagyni maga után. Egyszer egy képregényboltban dolgoztam, ahova bejött egy hölgy, és kérte, hogy tipikusan arra az évre jellemző képregényeket adjunk neki, mert felújítja a házát, és el akarja rejteni őket a falban, hogy majd egyszer valaki meglepődhessen. Hasonló lehetett a motiváció kétszázhúsz éve Bostonban is. Volt már olyan, hogy azt hitték egy időkapszulára, hogy bomba, de azok a helyek is őrzik egy-egy kor lenyomatát, ahol megállt az idő.

A 220 éves időkapszulát kedden este nyitották fel, a dobozt az alapító atyák egyike, Samuel Adams egykori massachusettsi kormányzó helyezte el a helyi törvényhozásnak otthont adó State House építésekor, adta hírül a hirado.hu.

A dobozból öt darab szorosan összehajtogatott újságot, egy George Washingtont ábrázoló medált, egy ezüst dísztáblát, két tucat – köztük egy 1652-es – pénzérmét, valamint Massachusetts állam pecsétjét emelték ki a restaurátorok a sajtó képviselői előtt a Bostoni Szépművészeti Múzeumban. Ugyan néhány pénzérme megrozsdásodott az eltelt több mint két évszázad alatt, a többi tárgy jó állapotban maradt fenn, az ezüst dísztáblán még ujjlenyomatok is láthatóak.

időkapszula

Fotó: Jessica Rinaldi, Boston Globe

Az eredeti, marhabőrből készült kapszulát 1795-ben rejtették egy gránit sarokkőbe a massachusettsi törvényhozás, a State House építésének kezdetekor. Ekkoriban Samuel Adams, aki korábban fontos szerepet játszott az amerikai függetlenségi háborúban, az állam kormányzója volt. Az elhelyezésben részt vett Paul Revere is, aki azzal tett szert komoly hírnévre, hogy időben figyelmeztette a massachusettsi gyarmati csapatokat az angol hadsereg érkezésére 1775-ben. A kapszula tartalmát 1855-ben megtisztogatva áthelyezték egy 4,5 kilogrammos sárgaréz dobozba, amelyre a múlt hónapban bukkantak rá az épület oldalában egy csőtörés elhárításakor.

A kapszula legrégebbi tárgyát, az 1652-es Pine Tree Shilling (Fenyőfa shilling) érmét abban az időben készítették, amikor még a gyarmatnak nem volt hivatalos felhatalmazása a brit királyi hatóságoktól saját pénznem forgalomba állítására. A fenyőfa akkoriban fontos árucikknek számított, ebből készültek a hajóárbocok.

Michael Comeau, a Massachusettsi Levéltár és Állami Múzeum igazgatója elmondta, látott már ilyen érmét 75 ezer dollárért (mintegy 20 millió forint) gazdát cserélni, azonban a kapszulában talált fémpénz értéke még magasabb lehet, mivel fontos történeti személyekkel hozható kapcsolatba.

időkapszula

Fotó: Jessica Rinaldi, Boston Globe

A restaurátorok egyelőre nem próbálták meg széthajtogatni az újságokat, amelyek címei így nem láthatók. Az egyiket azonban az egykori Boston Evening Traveller című lap – a mai Boston Herald egyik elődje – példányának gondolják, míg egy másikon a Boston kikötőjébe érkező bálnavadász hajók listája olvasható.

időkapszula

Fotó: Jessica Rinaldi, Boston Globe

William Galvin, Massachusetts állam tájékoztatási minisztere úgy véli, hogy a tárgyakat egy időre ki fogják állítani a múzeumban, azonban később visszahelyezik a megtalálási helyükre, hogy a jövő generációi ismét felfedezhessék a dobozt. Lehetséges, hogy mai tárgyakat is elhelyeznek a régiek mellé a kapszulába.

Az időkapszula több mint egy évszázaddal régebbi annál, mint amelyet 1901-ben rejtettek a legrégibb bostoni középület, az 1713-ban épült Old State House homlokzatán álló oroszlán fejébe, és amelyben többek között Theodore Roosevelt és William McKinley elnöki kampányához kapcsolódó tárgyakat találtak tavaly októberben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top