+ Jegyzet

A búval bélelt modellek kora

modellek

Magam is modellkedtem egy időben és már akkor sem értettem, hogy mire ez a búbánatmánia.

Írta: Mészáros Dóra

Gyakran elgondolkodom rajta, hogy ugyan mi lehet az oka annak, hogy se a kifutókon, se a divatmagazinokban nem lehet épkézláb, mosolygós, urambocsá egészségesnek kinéző modelleket látni? Ugye nem csak engem zavar az, hogy akármerre nézünk, szomorú, érfelvágós, vagy éppen haragos modellek néznek ránk? Még az óriásplakátokról is. Most komolyan ez lenne a szép? A követnivaló? Amivel azonosulni szeretnénk? Hát nálam ez a hozzáállás rendszeresen kiveri a biztosítékot. Magam is modellkedtem egy időben és már akkor sem értettem, hogy mire ez a búbánatmánia.

Ha jól belegondolunk, egy jól menő modell nem keres olyan rosszul, hogy még a kifutón is azon szomorkodjon, hogy hogyan fogja kifizetni a villanyszámlát – pláne hogy általában hotelekben vagy közös modellszállásokon lakik sorstársaival. Az élelmen sem kell aggódnia, hiszen gyakorlatilag nem is eszik, vagy maximum nyúl módjára répán és salátán él. Esetleg a smink túl nehéz? Vagy iszonyatosan nem tetszik neki a ruha, amelyet kénytelen kelletlen viselnie kell a kifutón? Hatalmas rejtély ez. Amire nincs magyarázat.

Nos, tudjuk, hogy a modellek gyakorlatilag vállfák,

akikre bármit rá lehet aggatni. Ez tény. És a vállfák nem szoktak mosolyogni. Habár lehet, hogy nem ártana. Mivel így olyan életuntságot és arroganciát közvetítenek, amellyel, hát nem tudom, ki szeretne azonosulni.  És itt a magyar tervezők még inkább élen járnak. Jellemző nálunk, hogy a bús képű modelleket sarokba, vagy szimplán a fal mellé állítják, hogy robotszerű testüket mintegy felakasszák egy képzeletbeli szögre, melyen aztán ott lógnak, és több-kevesebb sikerrel így próbálják eladni velük a márkát.

Egy kicsit utánanéztem, hogy maguk a modellek, fotósok mit mondanak. Gyakorlatilag ez jött le:

A tűnődő. Elgondolkodó, szomorú arckifejezés művészibb.

A divatmárkák high fashion életstílust közvetítenek.

Akinek pedig lenéző, flegma vagy unott az arckifejezése, az pont a felső tízezer arckifejezését ölti magára. Mert a plebsz ezt nem engedheti meg magának.

A modelleknek nem is kell látszódniuk a kifutón. A ruha a lényeg, nem az, hogy ki van benne és mit érez.

Elérhetetlenséget sugároznak így, ami miatt még jobban sóvárogsz utána.

Aha. Hát kérem, aki szeretne ezekkel az értékekkel azonosulni, csak tessék.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top