+ Irodalom

Disznólkodni szabad, de csak szépen

trágár

A Trágár töredékek című előadáson jártunk: Janik László, Köleséri Sándor, Nagy Eni és Torres Dani a magyar irodalom legszebb pajzán verseiből olvastak fel.

A Trágár töredékek című előadáson jártunk: Janik László, Köleséri Sándor, Nagy Eni és Torres Dani a magyar irodalom legszebb pajzán verseiből olvastak fel.

Vannak dolgok, amikről beszélhetünk a forró kását kerülgetve, de nem sok értelme van. Időnként hajlamos felforrni az agyvizem az erotikus szépirodalom mesterkeltségén, ami persze nem azt jelenti, hogy az internetes szexpartnerkereső oldalak kommentszekcióját tartom etalonnak. A kettő között igenis van átmenet, olyan irodalom, vagy éppen költészet, amely egyszerre kifejező, vaskos és szellemes is. És ebben a magyar irodalom (is) bővelkedik.

Erre jöttem rá akkor is, amikor nem teljesen saját magamtól felfedeztem Lőwy Árpád költészetét. Ahogyan az széles körben ismert, Lőwy Árpád a kiváló numizmatikus Réthy László alteregója, aki a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt a századfordulón, amikor éppen nem kocsmákban körmölgette trágár verseit. És aki még a Magyar Nemzeti Múzeum Érem- és Régiségosztályának igazgatóhelyetteseként is úgy levelezett, hogy „hivatalos tisztelettel azt válaszolom, hogy basszák meg az urak a sarkantyújukat, mert 35° Reaumur hőségben ilyen szarságokkal nem foglalkozhatunk. Teljes tisztelettel lófasz a seggükbe: Dr. Réthy László”. A verseiből itt lehet szemezgetni.

TRÁGÁR TÖREDÉKEK

Azért indítottam ennyire távolról, hogy érezhető legyen az, hogy mennyire örülök a Trágár töredékek című felolvasóestnek, amelynek keretében Janik László, Köleséri Sándor, Nagy Eni és Torres Dani adják elő Lőwy Árpád, Kosztolányi Dezső, Szép Ernő, Orbán János Dénes, Janus Pannonius, Várady Szabolcs, Haraszti Miklós, Goethe, Somlyó Zoltán és Szilágyi Tibor verseit. A Trágár töredékek anyagát Galkó Balázs két évtizeddel ezelőtti gyűjtése jelenti.

A négy előadó ugyanakkor tisztában van azzal, hogy ez nem kabaré, hanem egy igazi felolvasóest. Ahogyan írják:

Az előadásnak nem célja az önmagában való disznólkodás, mert annak semmi értelme. A cél: hogyan lehet megmutatni, hogy ez nem a közönségesség kategóriája, hanem helye, rangja van az életünkben, és hogy lehet ezeket a szavakat szépen, szellemesen használni is. Pornográfia nincs az előadásban. Ebben az előadásban csak erotika van, nem a megbotránkoztatás szándékával született.

Azt is bevallom töredelmesen, hogy hajlamos vagyok felolvasóesteken unatkozni, ha az előadók nem tesznek arról, hogy ne aludjak el. A Trágár töredékek egy órája viszont nagyon szórakoztató, csak úgy repül az idő. A négy előadó négy teljesen különböző karakter és ezt sikerrel is aknázzák ki az előadás során. Torres Dani egy kicsit kakukktojás, mivel a zene világából érkezett (az előadás során gitározik is), de egyáltalán nem lógott ki a többiek közül.

UTÓGÖRÖNGY

Köleséri Sándorral készült interjúnkat itt olvashatod, ahol az előadásról is szót ejtettünk. Aki szeretné a közeljövőben látni a Trágár töredékek című felolvasóestet, Budapesten legközelebb január 17-én teheti meg (Winestage, 1075 Síp utca 5., 20:30), Szegeden pedig január 23-án 19:30-kor a Szegedi Pinceszínházban.

Interjú Köleséri Sándorral

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top