+ Természet

Élen a kecsege, nyomában a galóca az Év Hala választáson

kecsege

Harmadik jelöltként a vágódurbincs verseng a kitüntető címért, de már kevés eséllyel.

Élen a kecsege, nyomában a galóca. Karácsony közeledtével az ünnepi asztalra kerülő halak mellett sokan követik figyelemmel az Év Hala megválasztását célzó közönségszavazást is, amely ugyancsak ilyentájt zajlik a Magyar Haltani Társaság honlapján.

A versenyben jelenleg nagy előnnyel vezet a kecsege, de a ragadozóhalak kedvelői még remélik, hogy a galóca megszoríthatja. Harmadik jelöltként a vágódurbincs verseng a kitüntető címért, de már kevés eséllyel – adott helyzetjelentést Harka Ákos, a társaság elnöke.

Az ősi vonásokat mutató, porcos belső vázú kecsege ma még többfelé megtalálható folyóinkban. Állománya azonban egyre csökken, ezért 2014-ben kikerült a fogható fajok köréből, kifogott példányait vissza kell engedni. Ez utóbbi előírás érvényes a vágódurbincsra is, amely korábban folyó- és állóvizeinkben is gyakori volt, ám az utóbbi évtizedekben vészesen megfogyatkozott. A világ legnagyobb termetű pisztrángféléje, a galóca őshonos és bennszülött faja a Duna vízrendszerének. Különleges természeti értékünk, ezért 1996-tól fokozottan védett. Igazi nagyragadozó, melynek rekordot jelentő 34 kilogrammos példányát 1951-ben fogták a Felső-Tiszába torkolló Visóból. Hasonló méretű fajtársaiban már nem reménykedhetünk, de 6 kg fölötti példányai olykor még ma is előkerülnek a Duna-Tisza vízhálózatához tartozó folyók hegylábi szakaszain. A Magyar Haltani Társaság honlapján (haltanitarsasag.hu) az év utolsó napjáig lehet választani a jelöltek közül, eredményhirdetés 2015. január 1-jén.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top