+ Tudósítás

128-an vesztették életüket a City of Rio de Janeiro katasztrófájában

city of rio de janeiro

A tragikus sorsú City of Rio de Janeirót gyakran a San Francisco-öböl Titanicjaként emlegetik. A roncs pontos helyét egészen a múlt hónapig homály fedte.

Egy 1901-ben elsüllyedt utasszállító hajó roncsait találták meg a kutatók a San Franciscó-i Golden Gate híd közelében.

A City of Rio de Janeiro nevű hajó maradványait egy távirányítású tengeralattjáró segítségével fedezték fel a múlt hónapban, 87 méteres mélységben, nagyjából fél mérföldre San Franciscótól – írta a San Francisco Chronicle című lap.

A hajó annak idején 210 utast, köztük sok kínai emigránst szállított, amikor szikláknak ütközött a sűrű ködben. Mindössze tíz perc alatt elsüllyedt, és az utasok közül sokan a kabinjukban ragadtak. Százhuszonnyolcan vesztették életüket a katasztrófában; a holttesteket soha nem találták meg.

Az utasok közül sokan új életet akartak kezdeni egy új országban

– mondta Robert Schwemmer, a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) tengeri rezervátumokkal foglalkozó részlegének munkatársa. Mint hozzátette:

Mindössze talán egy órára voltak a San Franciscó-i kikötőtől.

Schwemmer szerint a tragikus sorsú City of Rio de Janeiro hajót gyakran a San Francisco-öböl Titanicjaként emlegetik. A roncs pontos helyét egészen a múlt hónapig homály fedte. A maradványokat felfedező expedícióban Schwemmer és James Delgado, a NOAA Maritime Heritage nevű programjának vezetője is részt vett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top