+ Irodalom

Milyen könyvet vegyek a gyerekemnek?

A felnőttekből és gyerekekből álló szakmai csapat négy kategóriában (mesél, segít neki, fejleszt, segít neked) értékeli a könyveket, és ítéli oda a „Szívünk rajta” matricát azoknak a könyveknek, amelyek a szakmai csapat szerint kiemelkedő élményt nyújtanak.

Közeleg a karácsony, és egyre többen teszik fel a kérdést: milyen könyvet vegyek a gyerekemnek? Az UNICEF Magyarország és a Bookline közös gyerekkönyv-ajánló programja közzétette újabb listáját, amin 8 gyerekeknek szóló és egy szülőknek szóló könyv érdemelte ki a Szívünk Rajta matricát. A lista folyamatosan bővül, a könyvek ajánlását gyerekektől, szülőktől és kiadóktól egyaránt várják a program szervezői.

Az UNICEF Magyarország és a Bookline közös könyvajánló programja, a Szívünk rajta, azért jött létre, hogy segítse a szülőket a könyvválasztásban. A felnőttekből és gyerekekből álló szakmai csapat négy kategóriában (mesél, segít neki, fejleszt, segít neked) értékeli a könyveket, és ítéli oda a „Szívünk rajta” matricát azoknak a könyveknek, amelyek a szakmai csapat szerint kiemelkedő élményt nyújtanak.

A Program októberi indulásakor már láthattunk egy szűk könyv-listát, ezeket a szakmai csapat állította össze saját kedvenceiből kedvcsinálónak, azonban a valódi sikert a szervezők abban látják, hogy a felhívásra rengeteg ajánlás érkezett. Az ajánlásokból negyedévente Szívünk Rajta-listákat publikálnak a kiemelkedő minőségűnek tartott könyvekből. A szakmai csapatban az egyik legfontosabb szerep a gyerekeké, akik maguk is részt vesznek a zsűrizésben.

Sosem gondoltam volna, hogy ilyen nagy örömet fog okozni, hogy ennyiféle könyvet kell elolvasnom. Igazából teljesen más szemmel néztem a történeteket meg a rajzokat így, hogy a végén nekem kellett megmondanom, hogy tetszik-e és jó-e a könyv. Élveztem, hogy számított a véleményem

– emelte ki a szakmai csapat egyik 5.osztályos tanulója, aki az osztálytársaival már hónapok óta böngészi a könyveket.

Az olvasóktól beérkezett ajánlások és a szakmai csapat véleménye alapján a listára 9 könyv került fel és kapott Szívünk rajta matricát. 7 Könyv a „mesél” kategóriában, 1-1 könyv pedig a két „segít” kategóriában (Segít Neki, Segít Neked) került fel a kedvencek közé. Van közöttük régi klasszikus, modern mesekönyv óvodásoknak, rendhagyó tündérmese már olvasni tudó nagyobb gyerekeknek.

A Szívünk Rajta listára felkerült új könyvek:

„MESÉL” KATEGÓRIA:

1. Julia Donaldson-Axel Scheffer: A legcsinosabb óriás, Pozsonyi Pagony 2014

“A legcsinosabb óriás” egy varázslatos világban él, ahol kis fehér egerek laknak a cipőkben, a rókák kirándulni járnak, a kecskék meg remekül vitorláznak. A gyerekek az óriás vicces és magával ragadó történetében megismerhetik az együttérzés, a másokkal való törődés fontosságát is.

2. Gál László, Hitka Viktória: Zinka és Simafül varázslatos kalandjai, Bookline Könyvek, 2013

Hitka Viktória képzőművész olyan képi világot álmodott, ahol a szülőknek is élvezet barangolnia, Gál László szövegei pedig kedvesen mesélik el milyen galibákba keveredik egy kutya és gazdája.

3. K. László Szilvia: Marci és a galibák – Kékmanó, a főnyeremény 1. Könyvmolyképző Kiadó, 2013

A “Marci és a galibák” könyvben egy nem mindennapi történet elevenedik meg olyan élettel és erővel, hogy a verseket szinte azonnal megtanulja gyerek és szülő egyaránt. A könyv egyetlen veszélye, hogy elalvás előtt egy fejezet sosem elég.

4. Méhes György: Szikra Ferkó, Ulpius ház, 2005

A különleges hangulatú történet és az egyedi festmény-illusztrációk már a nagyobb gyerekeknek szólnak. Varázslat, mágia, barátság és küzdelem. Mi kellhet más egy téli estén a forró kakaó mellé?

5. Michael Ende: Momo Móra Kiadó, 2011

Egy klasszikus a listán: Igazi meseregény, ahol a főhős igen rögös úton jut el a boldogságig és visszaszerzi az ellopott időt, mindeközben olyan igazságokra derül fény, ami nem csak a gyerekek, hanem a szülők számára is szolgálhat mondanivalóval.

6. Timo Parvela – Virpi Talvitie: Miú Vau Kolibri Könyvkiadó 2012

A kutya- macska barátságról szóló meséket nem véletlenül használják akár család-terápiára is, a mindennapi életből vett szituációkat nem mindennapi humorral megközelítő könyv történetein nem csak az óvodások, de a szülők is magukra ismerhetnek.

7. Vajda Éva: Szása, a szibériai kistigris Móra Könyvkiadó, 2014

A kistigris története a kisebbeknek nyújt kedves olvasmányt, ahol a mama ölelése még a tigriscsíkokat is képes visszavarázsolni.

„SEGÍT NEKI” KATEGÓRIA:

1. Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? – Ovis Mesék Pozsonyi Pagony 2013

Az óvodai élet legjellemzőbb mozzanatait úgy eleveníti fel a könyv, hogy minden kis óvodás rögtön magáénak érzi, az alvás-nem alvás kérdésétől kedve az első nagy barátságokig.

„SEGÍT NEKED” KATEGÓRIA:

1. Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő- Könyv a gyermeknevelésről, Park Kiadó, 2014

Egyik kedvencünk a listán ez a könyv. Bettelheim hitelesen, okosan, és közérthetően, egyszerűen ír könyvében a szülőség egyik alapvető trükkjéről. Hogyan ne legyünk ideges, türelmetlen és szorongó szülők? Hát, elégedjünk meg azzal, hogy “elég jó” szülők vagyunk.

A Szívünk Rajta program munkája folytatódik, a program honlapján folyamatosan várják a további ajánlásokat, a következő listát 2015. Márciusában publikálják majd. A Szívünk Rajta matricával rendelkező könyvek folyamatosan bővülő listája elérhető a www.szívünkrajta.hu oldalon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top