+ Film

Harminc év után újra elővették Pasolini meggyilkolásának ügyét

Harminc év után újra bíróságon Pasolini meggyilkolásának ügye

Bár az ítélet 1979-ben megszületett, az olasz sajtó azóta is megoldatlan ügyként tekint az esetre.

Kiderülhet, hogy ártatlan embert vádoltak meg, majd ítéltek el közel tíz év börtönfogságra Pier Paolo Pasolini olasz rendező 1975-ös meggyilkolásáért.

A nyomozók ugyanis egy olyan nyomra bukkantak nem régiben, ami bizonyíthatja a vádlott, Giuseppe Pelosi állítását – miszerint nem ő, hanem két másik személy ölte meg a világhírű rendezőt.

Pelosit 1975. november 2-án tartóztatták le, Pasolini halálának éjszakáján – ám akkor még csak azért, mert a forgalommal szemben haladt autójával. Másnap reggel a rendőrök rábukkantak Pasolini holttestére, nem sokkal később pedig arra is fény derült, hogy a Pelosi által vezetett autó a rendező tulajdona. A férfi egyébként is büntetett előéletű volt, autólopás és prostitúció miatt többször tartóztatták már le, illetve tudni lehetett hogy a rendezővel töltötte az estét. Mindezek ellenére Pelosi a tárgyalások során váltig állította, hogy nem ő, hanem két másik szicíliai férfi verték halálra a művészt,miközben őt lefogták.

Végül 1979-ben Pelosit elítélték, miután beismerte a gyilkosságot. Az esetre azonban azóta is megoldatlan ügyként tekint az olasz sajtó, hiszen miután Pelosit feltételes lábon szabadon engedték, egy 2005-ös vele készített interjúban újfent azt állította, nem ő Pasolini gyilkosa. A nyomozók 2010-ben a rendező unokatestvérének kérésére vették elő újra az ügyet, így találták rá a bizonyítékok közt egy ismeretlen DNS-re Pasolini ruháin.

Marco Tulio Giordana 1995-ben filmen is feldolgozta az történetet, Pasolini: egy olasz merénylet címmel.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top