+ Irodalom

Izraelben még ma is zajlik a Kafka-per

Az Izraeli Nemzeti Könyvtárban közben már arra készülnek – amennyiben az ügy számukra kedvezően zárul -, hogy az egész kézirathagyatékot digitalizálva közzéteszik.

Kafka kéziratait Max Brod a zsidókkal megrakott, utolsó szabadon távozó vonaton menekítette ki magával Prágából, 1939-ben. A hagyaték vele együtt eljutott Palesztinába, és átvészelte a függetlenségi háborút is Izrael kikiáltását követően – írja a Magyarnarancs.hu egy júniusi cikkében Szántó T. Gábor Kafka macskái című könyve kapcsán.

A Brod birtokában lévő kéziratok 1968-ban bekövetkezett halála után titkárnőjére és – bizonyos pletykák szerint – szeretőjére, Ester Hofféra maradtak. Brod végakarata szerint Hoffénak kellett döntenie arról, hogy a Jeruzsálemi Héber Nemzeti Könyvtárba vagy a tel-avivi városi könyvtárba kerüljön a hagyaték, de mint a végakarat fogalmaz: „minden más izraeli vagy külföldi nyilvános levéltár” is szóba jöhet. Hofféra bízta a döntést, melyiket találja a legmegfelelőbbnek, „ha életében másként nem rendelkezik”.

A cikk megjelenése végén ezt tette hozzá a szerző, Szántó T. Gábor:

Az évekig tartó perben a Tel-avivi Kerületi Családi Bíróságon Talia Kopelman Pardo bírónő 2012 októberében hozott első fokú ítéletet. Döntése szerint Hoffééknak át kell adniuk a hagyatékot az Izraeli Nemzeti Könyvtár archívumának – köztük Kafka és Brod sok ezer oldalra rúgó kéziratait és levelezését -, amelyeket az ítélet indoklása szerint anyjuk nem ajándékba kapott, hanem csupán a kezelésüket bízták rá. Az ítélet ellen Hofféék ügyvédje fellebbezést nyújtott be, melynek elbírálása folyamatban van.

Az Izraeli Nemzeti Könyvtárban közben már arra készülnek – amennyiben az ügy számukra kedvezően zárul -, hogy az egész kézirathagyatékot digitalizálva közzéteszik.

Szántó T. Gáborral, a Kafka macskái című regény szerzőjével Ungvári Tamás beszélget Kafkáról, macskákról, szerelemről, nyomozásról és az Izraelben ma is zajló Kafka-perről a Bálint Házban (Bp. VI. Révay u. 16.) november 26-án szerdán 18.00-kor.

Közreműködik tangóharmonikán Kamondy Imre, a Cabaret Medrano zenekar vezetője.

A könyv a helyszínen 20% kedvezménnyel megvásárolható.

(A Kafka macskái már e-book formában is megjelent!)

A rendezvény támogatója: Szépírók Társasága

Az esemény facebook oldala

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top