+ Film

Terápia: Legyen Mácsai Pál a pszichológusod!

terápia

Elindult a Terápia című sorozat második évada, ráadásul az első öt részt bárki megnézheti ingyen és bérmentve.

A Terápia nem magyar találmány: egy izraeli sorozat az alapja (BeTipul), amelynek két évada készült 2005 és 2008 között. Számtalan helyi változata készült már az eredeti szériának: 2008-ban pedig In Treatment címen az amerikai HBO is műsorára tűzte.

A magyar változat 2012-ben startolt és a sorozatnak viszonylag hamar híre ment: egyfelől azért, mert az első öt epizód akkor is ingyen megtekinthető volt az HBO honlapján; másfelől pedig mindenkit meglepett az, hogy mennyire működik a Terápia. A magyar sorozatgyártás azért az elmúlt 25 évben belegyalogolt néhány kátyúba a magyarított Rém rendes családtól kezdve a Marslakókig.

De azzal új időszámítás kezdődött, hogy az HBO beszállt a sorozatkészítésbe (szintén izreali ötlet a Társas játék): az HBO saját gyártású sorozatait produkciós és esztétikai szempontból össze sem lehet hasonlítani azokkal a sorozatokkal, amik fentebb eszembe jutottak. Csak remélni lehet, hogy a többi csatorna is érezni fogja, hogy minimum ezt a színvonalat kellene becélozni. De ne problémázzunk és elmúlthúszévezzünk tovább: most a Terápiáról lesz szó.

A Terápia nem játszik biztonsági játékot: az epizódok háromnegyedét általában egy megszakítás nélküli dialógus teszi ki. És azt azért mindannyian tudjuk, hogy két ember beszélgetése baromi unalmas tud lenni, még akkor is ha papíron a téma izgalmas. Az első évad megmutatta azt, hogy a Terápia készítőinek ez nem jelent problémát.

A mi pszichológusunk Mácsai Pál lett, mellette pedig egy sor kiváló hazai színész szerepelt az első évadban is, a második évadban pedig visszatér Csákányi Eszter, Für Anikó, Nagy Zsolt és Szamosi Zsófia; új érkező viszont Máté Gábor, Péterfy Bori, Kurta Niké és a problémás tinédzsert játszó Surányi Áron. Az eddigi rendezőpároshoz (Enyedi Ildikót és Gigor Attila) pedig harmadikként Nagypál Orsi is csatlakozott.

A készítők a második évadra több hazai jellegzetességet ígértek és egyelőre ez Máté Gábor karakterénél domborodik ki a legjobban. Máté Gábor felbukkanása amúgy is rendkívül örömteli, de az általa alakított szereplő, Ferenc talán az eddigi legizgalmasabb karakter: ugyanis egy befolyásos politikust alakít, akinek pánikrohamai vannak. A lánya kinyomtatott e-mailjeivel rohangáló Ferenc egyszerre taszító és bölcs figura.

Misi (Surányi Áron) a másik meglepetés, aki a Nagy Zsolték fiát alakítja: ez a szál még nagyon sok irányba mehet, de könnyen lehet az övé a legizgalmasabb nap. Karaktere nem is könnyű eset: az ilyen dacos kamaszsrácoknál bele lehet futni klisékbe, egyelőre ez a szál is elég reménykeltő.

A Terápia hétfőtől péntekig megy és minden nap egy külön szál fut: ennek is vannak veszélyei, de az első másfél hét egyenletes színvonalat mutat. Megkockáztatom, hogy a második évad nagyobb lendülettel és erősebben indul, mint az első. Ezt most bárki leellenőrizheti, ugyanis a Terápia második évadának első öt része regisztráció nélkül, ingyen megnézhető az HBO GO honlapján.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top