+ Irodalom

Övé a 6.000 eurós ösztöndíj

mán-várhegyi

Mán-Várhegyi Réka debütáló könyve olyan, mint mikor egy telefüstölt szobában egy szikrázóan csillagfényes, téli estén kinyitják az ablakot: egy pillanatra megszédül az ember a beáradó friss levegőtől, aztán mohón lélegezni kezd.

Mán-Várhegyi Réka író lett a második alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. A pénteki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott munkásságát, hangsúlyozva az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított szűkös anyagi források idején.

Mán-Várhegyi Réka debütáló könyve olyan, mint mikor egy telefüstölt szobában egy szikrázóan csillagfényes, téli estén kinyitják az ablakot: egy pillanatra megszédül az ember a beáradó friss levegőtől, aztán mohón lélegezni kezd.

– mondta Keresztury.

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi meg­jelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra. Az elismerés az idei évtől kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport – amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth & Partners – alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur).

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő (a kuratórium elnöke), Esterházy Péter író (az ösztöndíj védnöke, kurátor), Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár (kurátor). Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera.hu (Budapest).

A kuratórium először összeállított egy Top10-es listát, amelyet a Litera.hu egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hozott. Az idén a következő tíz szerzőt jelölték a díjra: Babiczky Tibor, Bajtai András, Fehér Renátó, Kerber Balázs, Lanczkor Gábor, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Márta Júlia, Nemes Z. Márió, Pőcze Flóra, Tóth Kinga. Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet, Bajtai Andrást, Lanczkor Gábort és Mán-Várhegyi Rékát. A győztest a kuratórium elnöke a sajtó jelenlétében a díjátadó ünnepségen nevezte meg, amelyen közreműködött a Márkos Albert-Kovács Márton-duó.

MÁN-VÁRHEGYI RÉKA (1979)

Mán-Várhegyi Réka író, szerkesztő. Erdélyben született, Magyarországon nőtt fel, Budapesten él. Az ELTE szociológia-esztétika szakán diplomázott. 2013-ban JAK-kendő díjat, 2014-ben Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjat kapott. Első kötete Boldogtalanság az Auróra-telepen cím­mel 2014-ben jelent meg. Szerkesztőként dolgozik egy gyerekkönyvkiadónál, gyerekkönyve­ket is ír.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top