+ Életmód

A KDNP szabad vasárnapja csökkenti a szegénységet, sőt…

vasárnap

Azt senki nem gondolja komolyan, hogy a nagy boltok tervezett bezárásának hatására zsúfolásig telnek vasárnap a templomok. Más itt a cél!

Szemérmes koldusnak üres a tarisznyája – mondogatta nagyapám, és én már kezdem is érteni, hogy aktuálisan mit jelent ez a mondás.

A keresztény/keresztyén egyházak és pláne a kereszténységet öndefinícióként használó politikai szervezetek – kevés kivételtől eltekintve – nem teljesítik társadalmi küldetésüket, a karitatív szempontok a reális küldetéslisták végén rostokolnak. Persze, mindig van néhány elszigetelt és meglehetősen enervált próbálkozás arra, hogy változzon a helyzet. Ezek vagy megmaradnak helyi szintű kezdeményezésnek, vagy elvesznek kézen-közön.

Nem értek egyet azokkal, akik ezt felróják az egyházaknak!
Tudomásul kellene vennünk, hogy az egyházak jelentős része nem készült fel – nem tudott felkészülni! – a XXI. század kihívásaira. Kihívások alatt (most) nem a szellemi és spirituális kérdéseket értem, hanem szigorúan a kereskedelmi, marketing és az ezzel összefüggő szociális szempontokat. Hiába magasabb a templom tornya, mint a pláza tetőkertje, az emberek nem pillantanak a magasba! A vallás – mindenki válassza ki az ízlésének megfelelőt – elszigetelődött, elszigetelte magát a mai valóságtól. (Játszik még a „szándékosan elszigetelték” is, de ezt nem venném komolyan, mert akkor „hagyta magát”.)

Egy becsületes, vagy magát annak gondoló keresztény politikus nyilván mély megrendüléssel veszi tudomásul, hogy mivé lett hajdan erős egyháza! Nyilvánvaló, hogy nem tapsikol a szekularizált világ állapota miatt. (Mellesleg mi sem tesszük!)

Legyünk jóhiszeműek!
Egy pillanatra tételezzük fel, hogy a magukat keresztényként definiáló politikai szereplők sem/nem becstelen brigantik, sőt próbáljuk meg – akkor is, ha a látszat nem ezt mutatja – feltételezni, hogy nem végtelenül ostobák.
Legyen gondolatkísérletünk kiindulópontja a jó szándékú és bölcs kereszténydemokrata politikus, aki szinte a semmiből előlépve komoly vitákat gerjeszt azzal, hogy a nagy üzletek vasárnapi, kötelező zárva tartását kezdi harsogni. Még azt is meglebegteti, hogy magasabbról – de azért még a teremtmények világából – támogatással rendelkezik!

Figyeljünk oda, nem az történik, ami mostanában szokott!
Ez nem az a forgatókönyv, hogy hétfőn már törvény az, amit előző pénteken meglobogtattak! Ez bizony egy párbeszéd kezdetének kikényszerítése! A keresztények/keresztyének megunták a szemérmes koldus szerepét, elegük van a rosszul fűtött és omladozó templomokból, és talán abból is, hogy mennyi élelmiszer megy kárba!

A javaslat megtétetett, s most az üzletláncok és nagyáruházak kerültek válaszkényszerbe. Lépniük kell, de ehhez először meg kell érteni, hogy mit vár(hat) a kerkonzerv-kurzus! Viszonylag gyorsan kell lépni, hiszen a kiűzetéssel felérő bezárást mintha tavaszra ígérnék!

Ha én multi lennék…

…sürgősen stratégiai megállapodást kötnék valamelyik keresztény/keresztyén egyházzal. Első körben ingyen átadnék minden olyan élelmiszert, aminek rövidesen lejár a szavatossági ideje (természetesen logisztikai támogatást is nyújtanék!).

Második körben – gesztusként – a kereskedelmi rádiókból ömlő – egyesek által sátánizmussal is meggyanúsított – zenék helyett átállnék a keresztény indíttatású zenékre. Ezeket nyomatnám a boltjaim hangszóróiból. (A zenei stílusok szinte teljes tárháza elérhető keresztény/keresztyén verzióban.)

Ilyen alapozás után már magától adódna: árulnék témába vágó könyveket, videókat, eszközöket. A 400 négyzetméternél nagyobb üzletem sarkában lenne helye.

Innen pedig már csak egyetlen lépés, hogy a közeli gyülekezetet, egyházközséget – vagy híják akárminek! – meghívjam vasárnapra. Ne gunnyasszanak már a dohos, rosszul világított, rosszul fűtött és huzatos templomokban – jöjjenek hozzánk, tartsák a misét/istentiszteletet a jól fűtött bevásárlóközpontban! Aki nem a misére jön, hanem csak egyszerűen bevásárolni, az is lehetőséget kapna, hogy megálljon egy pillanatra! A kívülállókhoz, szkeptikusokhoz és az ateistákhoz is közvetlenül jutna el az a sok okos dolog, ami a prédikációk során eddig csak egy szűk közösség kincse volt. (Persze, eleinte ijesztő lenne, hogy a prédikációra tényleg fel kell készülni!) Abban is biztos vagyok, hogy a pénztárcák is nagyobb számban nyílnának meg!

Ha én multi lennék…

… a mai Magyarországon, megpróbálnám elérni, hogy az üzleteim hetente egyetlen délelőtt néhány órájára templommá IS váljanak.

Hiszen arról eddig nem érkezett hír, hogy a KDNP a templomokat is be akarná zárni vasárnap!

JÉZUS KIŰZTE A TEMPLOMBÓL A KUFÁROKAT, DE NEM ŰZTE KI A BOLTOKBÓL A PAPOKAT!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top